Nye handelssamtaler med Kina

Norge og Kina møttes i Oslo denne uken for å fortsette forhandlingene om en frihandelsavtale. Neste runde er i Kina i september.

Politikk

I mars møttes delegasjonene i Beijing, og fra 24. til 27. juni har partene forhandlet i Oslo.- Det går fremover i forhandlingene, selv om det gjenstår å finne løsninger på en rekke krevende spørsmål. Kina er vår største handelspartner i Asia og et svært viktig marked for norsk næringsliv, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).I Oslo ble det forhandlet om blant annet varehandel, handel med tjenester og investeringer, tekniske handelshindre, offentlige anskaffelser, konkurranse, handel og miljø og elektronisk handel.Frihandelsforhandlingene startet allerede i 2008, men stoppet opp på grunn av isfronten som oppsto da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.I 2016 inngikk Norge og Kina en avtale om normalisering, slik at forhandlingene kunne gjenopptas.En beregning fra Nærings- og fiskeridepartementet fra februar i år viser at en frihandelsavtale med Kina anslås å kunne gi ekstra eksportinntekter for varer på 29 milliarder kroner over en periode på ti år.

norge
kina
torbjørn røe isaksen
Nyheter
Politikk