Pompeo vil bygge koalisjon mot Iran

USA innfører nye sanksjoner mot Iran, og utenriksminister Mike Pompeo forsøker samtidig å bygge en internasjonal koalisjon mot landet.

Politikk

Mandag landet Pompeo i Saudi-Arabia, en av USAs fremste allierte i regionen og et land som har lite til overs for Iran.Den amerikanske utenriksministeren møtte først kong Salman, som omtalte Pompeo som «en kjær venn», før han hadde samtaler med landets de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman.Før samtalene i Jeddah beskrev Pompeo Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som «to fremragende allierte i de utfordringer som Iran utgjør».Forstår utfordringene– Vi skal snakke med dem om hvordan vi skal kunne sikre at vi er strategisk samkjørte og at vi kan bygge en internasjonal koalisjon, sa Pompeo.– USA ønsker å bygge en koalisjon som forstår utfordringene, og som er beredt til å slå tilbake mot verdens største terror-sponsor blant land, sa han.Etter samtalene i Jeddah fortsatte den amerikanske utenriksministeren til De forente arabiske emirater, som heller neppe vil nøle med å slutte opp om en USA-ledet koalisjon mot Iran.Nye sanksjonerSamtidig med sabelraslingen understreker Pompeo at USA er villig til å forhandle med ledelsen i Teheran.– Vi er forberedt på å forhandle uten forhåndsbetingelser, sier han.President Donald Trump har både truet Iran med utslettelse og varslet nye sanksjoner mot landet. Disse sanksjonene skal tre i kraft mandag, men det er ikke kjent hvilke straffetiltak det er snakk om.Russland hevdet mandag at de nye sanksjonene er ulovlige.– Vi anser disse sanksjonene for å være ulovlige, sier Dmitrij Peskov.Etter besøket i Midtøsten fortsetter Pompeo til India, før han reiser videre til Japan der han slutter seg til Trump som skal delta på G20-møtet i Osaka. Etter møtet fortsetter de to til Sør-Korea.(©NTB)

Nyheter
Politikk