Rouhani ber USA slutte seg til atomavtalen igjen

Irans president Hassan Rouhani ber USA vende tilbake til atomavtalen som landet tidligere støttet, for å redusere spenningsnivået.

Politikk

– Vi kan bare si til amerikanerne at deres valg var et feilsteg, sa Rouhani på et regjeringsmøte i Teheran onsdag.Den amerikanske parten burde oppfylle sine forpliktelser i henhold til avtalen som USA hadde undertegnet, la han til.– Kan ikke ta hele byrden– Å vende tilbake til atomavtalen vil være den raskeste måten å sikre alle parters interesser på, og det vil også være bra for verden, regionen og i særdeleshet ikkespredningsavtalen, sa presidenten, som fremsto som mer forsonlig enn ved tidligere anledninger.– Iran har gjort mye – og mer enn sin andel – for å bevare atomavtalen. Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke lenger ta hele byrden med å bevare avtalen, sa Irans FN-ambassadør i et møte med FNs sikkerhetsråd onsdag.Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015. I mai fjor trakk USA seg fra avtalen. Deretter har USA innført sanksjoner mot Iran.Vil unngå krigI forrige uke skjøt Iran ned en amerikansk drone. Iran mener den var i iransk luftrom. USA mener den var i internasjonalt luftrom.Mandag innførte Trump nye sanksjoner mot Iran og oppfordret samtidig landet til forhandlinger. Iran har avvist å forhandle når landet straffes med nye sanksjoner og varsler at det trekker seg fra flere punkter i atomavtalen.Rouhani sa onsdag at Iran kun kan forhandle hvis USA vender tilbake til atomavtalen og hever sanksjonene. Samme dag sa Trump i et intervju med Fox Business at han håper det ikke blir noen krig, men la til:– Hvis noe skulle skje, står vi svært sterkt. Krigen vile ikke vare særlig lenge, så mye kan jeg si. Og jeg snakker ikke om å sette soldater på bakken, sa Trump.(©NTB)

iran
hassan rouhani
atomavtalen
usa
donald trump
droner
hormuz-stredet
Nyheter
Politikk