USA med ny advarsel til Kina

USA advarer Kina mot å true suvereniteten til naboland og varsler nye investeringer i forsvarsteknologi for å forsvare sine asiatiske allierte.

Amerikanerne og kineserne har lenge kjempet om innflytelse og raslet med sablene i Sør-Kinahavet, på Koreahalvøya og i Taiwanstredet. Under et sikkerhetsforum i Singapore denne helga, kjent som Shangri-La-dialogen, kom USAs forsvarsminister Patrick Shanahan men en ny advarsel rettet mot Beijing. – Kina kan og bør samarbeide med resten av regionen. Oppførsel som undergraver andre lands suverenitet og som skaper mistro til hvilke intensjoner Kina har, må ta slutt, sa han. Shanahan omtalte videre Nord-Korea som «en ekstraordinær trussel» og varslet betydelige amerikanske investeringer i ny forsvarsteknologi for å forsvare USAs interesser og allierte i regionen.– Vi vil sikre oss mot at fiender tror at de kan lykkes med å nå sine politiske mål ved hjelp av militærmakt, sa Shanahan.Kina har i klare ordelag avvist Taiwan, Brunei, Malaysia, Filippinene og Vietnam, som krever en viss grad av medbestemmelse i Sør-Kinahavet. For første gang deltar også Kina med sin forsvarsminister under Shangri-La-dialogen, men general Wei Fenghe skal først på talerstolen søndag.(©NTB)