Veldig mørkt for Erna

Veldig mørkt for Erna

Gliset til Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er nå så bredt at han sprekker eller spjæres snart, og det har han jo god grunn til.

På den siste målingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, får Sp 15,2 prosent av stemmene, og det er opp fra rekordtallene på 14,4 prosent i mars og april.Det meste av oppmerksomheten de siste ukene har vært på bompengepartiene, og samlet får de 1,7 prosent av stemmene, og det er kanskje ikke så skremmende, men andre målinger viser 25 prosent i Bergen. De 1,7 prosentene skjuler store forskjeller.Men det er stemmene til de tradisjonelle partiene som nå er uhyggelig lesning. En ting er at Sp, med populistiske Slagsvold Vedum i spissen, nå ligger høyt, og trolig forblir der til etter kommunevalget, oppslutningen om de andre ikke-sosialistiske partiene er fallende.Statsminister Erna Solberg er høyt og lavt i et imponerende tempo, men det forhindrer ikke at Høyre faller med 3,2 prosentpoeng til 20,7 prosent. Og det er før Kallmyr-oppslagene.Arbeiderpartiet faller også på MMI-målingen, men det er bare 1,2 prosentpoeng til 26,9 prosent.For Erna kunne den lave oppslutningen vært å bære hvis det hadde vært litt fart i Venstre og KrF, men for de to partiene er det bare sorgen. KrF faller med 1,6 prosentpoeng til 2,3 prosent og Venstre faller 0,2 prosentpoeng til 2 prosent.KrF og Venstre er nesten borte. Sperregrensen for utjevningsmandater ligger, som kjent, på 4 prosent.Ja, det er korrekt at det kommer flere målinger og de spriker ofte litt, og ja, det er lenge til neste stortingsvalg i 2021, men akkurat nå ser det veldig mørkt ut for statsminister Erna Solberg.Det er selvfølgelig et lite lyspunkt at FrP er opp 2 prosentpoeng til 12,1 prosent, men selv ikke det var en bursdagave til Siv Jensen på 50-års dagen. Rundt 10 prosent er lite, og ennå kjenner vi ikke effekten av au pair-saken til Kallmyr.De ekstremt lave tallene for Venstre og KrF må også sees i sammenheng med at Rødt nå ligger på 5,2 prosent, SV på 6,3 prosent og MDG på 4,6 prosent.Det er en rød bølge.Bompengesaken kan kanskje gi FrP et lite oppsving, men det gir ikke noe til KrF og Venstre (kanskje tvert om). Også Høyre har gitt uklare signaler. Partiet tviholder på bompengene.Det vi hører er at bompengemotstanderne vil utrede veiprising som en erstatning for bompenger. Jonas Gahr Støre er entusiastisk. Mens Siv Jensen ikke ser noe poeng i å flytte bompengeboksene inn i alle bilene.Konklusjonen er at Solberg-regjeringen ville vært feid ut av regjeringskontorene med dagens måling, og dessverre ser vi ikke en politisk endring som vil bedre situasjonen før kommunevalget om tre måneder.Det er Trygve Slagsvold Vedum som kan le høyere og høyere.