Iran fortsatt åpne for å redde atomavtalen

Iran sier at de fortsatt er villige til å bruke diplomati for å redde atomavtalen, men mener de europeiske landene må gjøre mer enn å bare snakke.

Politikk

– Vi har ikke noe håp, og vi stoler ikke på noen, men døren er åpen for diplomati, sa Abbas Mousavi, talsmann for det iranske utenriksdepartementet, på en pressekonferanse mandag.Iran bekreftet søndag at landet kun var timer unna å gå over det maksimale anrikingsnivået for uran på 3,67 prosent som det ble enighet om i atomavtalen. Anrikingsgraden på 3,67 prosent er nok til å drive atomkraftverk, men er langt under anrikingsgraden på 90 prosent som behøves for å lage atomvåpen.Det iranske nyhetsbyrået ISNA melder mandag ettermiddag at anrikingsnivået nå har passert 4,5 prosent.– I morges passerte Iran et anrikingsnivå på 4,5 prosent. Dette nivået tilfredsstiller behovet for kraftverkene i landet, sier talsperson Behrouz Kamalvandi i det iranske atombyrået.Advarer europeiske landMandag i forrige uke bekreftet Iran at de nå også har mer anriket uran på lager enn hva atomavtalen tillater.Bruddene på avtalen kommer etter at Iran i mai kunngjorde at de trekker seg fra deler av avtalen, som ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU i 2015. President Donald Trump kunngjorde i fjor at USA trekker seg fra atomavtalen, og landet har innført strenge sanksjoner mot Iran i etterkant.Tyskland, Frankrike, Storbritannia og EU har alle bedt Iran om å stoppe bruddene på avtalen.På pressekonferansen mandag advarte Mousavi også de europeiske landene i atomavtalen mot å gjøre noe som kan øke konfliktnivået ytterligere. Iran skisserte søndag en 60 dagers frist på å finne en løsning, men har ikke utdypet hva som vil skje hvis ikke fristen blir møtt.– Hvis de gjenværende landene i avtalen, og da særlig de europeiske landene, ikke overholder sine forpliktelser, og ikke gjør noe annet enn å snakke, vil Irans tredje skritt være hardere, mer standhaftig og mer oppsiktsvekkende, sa Mousavi.Russland og Kina skylder på USARussland uttrykker også bekymring over situasjonen. Den russiske regjeringens talsmann, Dmitrij Peskov, sier at situasjonen er en konsekvens av at USA trakk seg fra avtalen.– Russland ønsker å fortsette dialogen og den diplomatiske innsatsen. Vi støtter fremdeles atomavtalen, sier Peskov.Også Kina legger skylden for krisen på USA.– Fakta viser at denne ensidige mobbingen har blitt en voksende svulst. Presset USA utøver mot Iran er årsaken til denne krisen, sier talsperson Geng Shuang ved det kinesiske utenriksdepartementet.(©NTB)

iran
russland
kina
usa
Nyheter
Politikk