Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge

En norsk domstol må beslutte om mulla Krekar skal utleveres til Italia, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Men han er klar på at Krekar er uønsket.

Overfor VG understreker Kallmyr at Krekar-saken behandles som alle andre saker der det er utstedt arrestordre på en utenlandsk statsborger.– Saken kommer til Justisdepartementet hvis det sendes ut en utleveringsbegjæring fra Italia, men det er i første rekke domstolen i Norge som tar stilling til om vilkårene for utlevering er til stede, sier Kallmyr til VG.Justisdepartementet har ikke vært i kontakt med sin italienske motpart, ifølge Kallmyr. Kontakten foregår mellom norsk og italiensk påtalemyndighet.Ingen utleveringsforespørselMulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, ble mandag ble dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging, en dom som blir anket. Han ble pågrepet i Oslo natt til tirsdag av PST.Det foreligger ikke noen forespørsel fra Italia om utlevering av mulla Krekar, opplyste Justisdepartementet til NTB tirsdag.Kallmyr sier til Aftenposten at han først tirsdag ble orientert om at Italia ønsket Krekar pågrepet. Det skjedde etter at italiensk påtalemyndighet hadde kontaktet norsk påtalemyndighet.Ikke ønsket i NorgeJustisministeren mener det er upassende for ham å kommentere saken siden det fortsatt behandles av domstolene, men er klar på at Krekar er uønsket i Norge.– Mulla Krekar er utvist fra Norge. Han er ikke ønsket i Norge og har ikke norsk statsborgerskap, sier Kallmyr til Aftenposten.– Han er utvist og blir behandlet på lik linje med alle andre som er utvist fra Norge, ved at han ikke får komme tilbake til Norge, fortsetter han.Krekar skal framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokka 13 onsdag.Italia vil sende ham utDen italienske domstolen slår fast at mulla Krekar skal kastes ut av landet etter han har sonet en eventuell dom i landet.Det kommer fram i den italienske terrordommen, skriver NRK.– Dommen medfører at mulla Krekar blir utvist fra Italia etter å ha sonet dommen, skriver Krekars italienske advokat, Enrica Franzini, i en epost til kanalen.– Han kan helt sikkert ikke sendes til Irak, som har dødsstraff. Samtidig kan vi heller ikke utelukke at det om noen år kan bli juridiske endringer her hva angår spørsmålet om utvisning fra Italia, sier hun videre.Ordlyden i dommen påvirker trolig ikke hvorvidt Norge vil utlevere Krekar til Italia.– Italia er bundet av det samme internasjonale regelverket som Norge, nemlig Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Det betyr at verken Norge eller Italia kan sende personer til et land hvor man risikerer dødsstraff, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).Krekar ble mandag dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Italia. Straffen er to år strengere enn aktors påstand. Mulla Krekars norske forsvarer Brynjar Meling har varslet at dommen ankes. Den er dermed ikke rettskraftig.Samme kveld ble Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det skjedde på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter. Krekar framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også