Kina hyller møtet mellom Trump og Kim

Kina hyller «den enorme betydningen» av helgens møte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Politikk

Trump ble den første amerikanske presidenten til å besøke Nord-Korea da han møtte Kim i grenselandsbyen Panmunjom søndag.– Disse utviklingene burde ønskes velkommen, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang.Trumps Nord-Korea-besøk skjedde kun en drøy uke etter at Kinas president Xi Jinping besøkte Pyongyang – som var første gang en kinesisk president besøkte Nord-Korea på 14 år.Geng sier Xis besøk pumpet nytt liv i de pågående atomvåpen-samtalene. Geng oppfordrer også begge sider til å «gripe muligheten, å bevege seg i samme retning og aktivt utforske effektive løsninger for hverandres bekymringer», for å skyve prosessen fremover i retning av en atomnedrustning på Koreahalvøya.– En vidunderlig hendelseDet statlige nordkoreanske nyhetsbyrået (KCNA) omtaler Trumps besøk som en «vidunderlig hendelse», ifølge BBC.KCNA skriver at de to lederne vekslet historiske håndtrykk i Panmunjom, et sted som er kjent som et symbol på den koreanske splittelsen på Koreahalvøya. Det statlige nyhetsmediet siterte videre Kim på at det var hans gode, personlige relasjon med Trump som gjorde det oppsiktsvekkende møtet mulig. Møtet hadde kun én dags varsel.Den nordkoreanske dagsavisen Rodong Sinmun har fylt avisen med totalt 35 bilder fra møtet mellom av de to lederne. Nordkoreanere mottar sjelden nyheter fra omverdenen, men de sterkt kontrollerte mediene i landet har i flere tiår skildret USA som landets mest hatede fiende.Inviterte Kim til USATrump og Kim ble enige om at forhandlere skulle gjenoppta diskusjonen rundt Nord-Koreas atom- og rakettprogram i løpet av de neste ukene. Trump sa også at han hadde invitert Kim Jong-un til Washington D.C.Kritikere har pekt på møtet som et politisk spill, som neppe vil føre til framgang i forhandlingene.Analytikeren Shin Beom-chul ved The Asan Institute of Policy Studies mener at det statlige nyhetsbyårets dekning er «typisk nordkoreansk propaganda som glorifiserer Kim Jong-un som står i spissen for enorme endringer i geopolitikken».(©NTB)

donald trump
usa
kim jong-un
nord-korea
Nyheter
Politikk