Mueller: Trump forsøkte å hindre etterforskning

Tidligere spesialetterforsker Robert Mueller fastholder at president Donald Trump ved en rekke anledninger forsøkte å hindre hans Russland-etterforskning.Onsdag møtte Mueller til høring i Representantenes hus i Kongressen for å svare på spørsmål om sin 448 sider lange rapport om Russlands forsøk på å påvirke valgutfallet i Donald Trumps favør i 2016.Mueller ønsket egentlig ikke å stille til høring, men fikk ikke noe valg. Mandag ventet en rekke kritiske spørsmål både fra demokrater og republikanere, først i justiskomiteen og deretter i etterretningskomiteen.Seansen, som ventes å ta minst fem timer, blir direkteoverført på amerikansk fjernsyn, og mange venter spent på nye avsløringer om hva som ble avdekket under granskingen av Russlands innblanding da Donald Trump ble valgt til president.Trump hindretVed Muellers side under utspørringen sitter hans nære medarbeider Aaron Zebley, som ledet granskingen fra dag til dag.Mueller innledet utspørringen med å gjenta konklusjonene fra sin rapport, blant annet Russland på systematisk vis forsøkte å påvirke presidentvalget.Lederen i justiskomiteen, demokraten Jerry Nadler, gikk deretter rett på sak og viste til at Trump selv gjentatte ganger har hevdet at Mueller-rapporten renvasker ham fra anklagene om å ha stukket kjepper i hjulene for etterforskningen.– Det er ikke i tråd med hva som står i din rapport, er det vel, ville Nadler vite.– Nei, lød Muellers korte svar.AlvorligsteMueller brukte nærmere to år på sin gransking og kom til samme konklusjon som amerikansk etterretning, nemlig at russiske myndigheter drev en systematisk kampanje for å sverte demokraten Hillary Clinton og sikre at Trump vant valget.Under onsdagens høring beskrev Mueller den russiske innblandingen som det alvorligste forsøket på å undergrave det amerikanske demokratiet noensinne.Etterforskerne fant ikke bevis for at Trumps valgkampmedarbeidere samarbeidet med russerne om dette, men konkluderte med at Trump ved minst ti anledninger forsøkte å stikke kjepper i hjulene for Muellers etterforskere.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også