<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges sjømatråd frykter hard brexit

Storbritannia er Norges fjerde største eksportmarked for sjømat. Nå frykter sjømatnæringen for fremtiden hvis det blir en hard brexit under Boris Johnson.

    Publisert 24. juli 2019 kl. 06.23
    Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.50
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 174 ord

    – En hard brexit er det verst tenkelige alternativet for norsk sjømateksport til Storbritannia, sier Hans Frode Kielland Asmyhr, Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia, i en pressemelding.Han er spesielt bekymret for den delen av den norske sjømateksporten som går til britene via videreforedlingsland som Polen, Danmark og Nederland.– Siden Norge har en overgangsavtale med Storbritannia vil direkteeksporten av sjømat rammes i mindre grad, men jeg er svært bekymret for den indirekte eksporten som går via EU-landene, sier Asmyhr.I 2018 eksporterte Norge rundt 200.000 tonn sjømat til en verdi av 6,2 milliarder kroner til britene. Av dette ble 60.000 tonn eksportert indirekte via et såkalt transittland som videreforedler produktene.Boris Johnson, som blir innsatt som statsminister onsdag, har sagt at Storbritannia skal gå ut av EU 31. oktober, enten det blir med eller uten en avtale med EU.Asmyhr mener usikkerheten rundt hva som vil skje med handelen mellom EU og Storbritannia skaper nervøsitet i sjømatbransjen.– Det beste rådet jeg kan gi norske sjømateksportører akkurat nå er å holde tett dialog med sine britiske kunder, sier han.(©NTB)