Trump gir ikke opp spørsmål om statsborgerskap i folketellingen

President Donald Trump vurderer presidentordre for å presse inn spørsmål om statsborgerskap i folketellingen 2020. Kritikere sier trekket kan ramme innvandrere.

Politikk

- Jeg vurderer presidentordre, sier presidenten til journalister utenfor Det hvite hus.Justisdepartementet varsler også at de utforsker de rettslige mulighetene for å få spørsmålet inn i spørreskjemaet for folketellingen, selv om USAs høyesterett har nektet Trump-administrasjonen å inkludere spørsmålet.I mellomtiden har regjeringen laget spørreskjema der spørsmålet om statsborgerskap ikke er med. Fristen for et endelig spørreskjema gikk ut mandag 1. juli.Politisk betydningDet omstridte spørsmålet har ikke vært med i spørreskjemaene siden 1950, men kan ha stor politisk betydning for republikanerne.I USA er det folketelling hvert tiende år og den har betydning for fordelingen av seter i Representantenes hus og distribueringen av 675 milliarder kroner i føderale midler.Folketellingen har også betydning for Trumps ønske om å omforme kongressdistrikter. Distriktene er i dag basert på den totale befolkningen, men flere republikanere ønsker at de skal være basert på borgere med stemmerett. Demokrater sier at en slik endring vil ekskludere innvandrere.Rammer innvandrereEksperter i Bureau of Census, som er ansvarlig for folketellingen, har selv uttalt at spørsmål om statsborgerskap vil bidra til at innvandrere vegrer seg fra å fylle ut spørreskjemaet, noe som vil resultere i en mer upresis folketelling.Det vil også føre til at penger og politisk makt flyttes vekk fra demokratiske byer, der innvandrere ofte bor, til hvitere og mer landlige områder der republikanere oftere bor.En presidentordre fra Trump vil alene ikke kunne klare å overstyre beslutninger i domstolen, men trekket kan gi Trump-administrasjonens advokater en ny mulighet til å forsøke å overbevise føderale dommere.(©NTB)

usa
donald trump
Nyheter
Politikk