Donald Trump advarer Kina

USAs president Donald Trump advarer mot at dersom det blir et nytt Tiananmen, blir det vanskeligere for ham å inngå en handelsavtale med Kina.– Jeg tror det bli veldig vanskelig å inngå en avtale hvis de utfører vold, jeg mener, hvis det blir en ny Tiananmen, sa president Donald Trump til journalister i New Jersey søndag, som viste til protester i Beijing 1989 hvor et stort antall demonstranter ble drept.Han oppfordret Kinas president Xi Jinping til å «sette seg ned» med lederne av protestene, som har pågått i om lag 11 uker. Han kalte også Xi for en «veldig talentfull» mann som hadde kunnet få til en avtale raskt.– Jeg kunne tenkt meg å ha sett Hongkong jobbet ut fra en humanitær måte. Det hadde vært veldig bra for handelsavtalen, sa Trump.Å slå ned på protestene etter å ha inngått en handelsavtale med USA, vil bli upopulært blant det amerikanske folk, slår Trump fast.Søndag var enorme folkemasser samlet i Hongkong for å vise verden at bevegelsen er fredelig.Tonen overfor demonstrantene har blitt skjerpet den siste tiden. Samtidig har frykten økt for at Beijing skal gripe inn og bruke makt for å stanse protestene i det delvis selvstyrte territoriet.Mange av Hongkongs innbyggere føler at frihetene de har kunnet nyte i den tidligere britiske kolonien, er i ferd med å forvitre, spesielt etter at Xi Jinping ble Kinas president. Verken Beijing eller Lam har så langt vist noen tegn til å ville etterkomme kravene, bortsett fra at en omstridt lov om at Hongkong-innbyggere skal kunne utleveres til straffeforfølgelse i Kina, er satt til side inntil videre.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også