Flyavganger innstilt for andre dag på rad

For andre dag på rad ble det kaos på Hongkongs flyplass, der flere tusen demonstranter inntok terminalene for å protestere mot myndighetene.

– Folk bes om ikke å dra til flyplassen, het det fra den travle flyplassen etter at all innsjekking til avganger ble suspendert kl. 16.30 tirsdag.Samtidig tirsdag oppfordret FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, myndighetene i Hongkong til å vise tilbakeholdenhet.Hun ber også om uavhengig gransking rundt bruk av vold under demonstrasjonene.BlokkererTidligere tirsdag ettermiddag samlet flere hundre demonstranter seg i avgangshallen, for andre dag på rad i protest mot politivold.– Vi prøver å hindre flygninger i dag, på samme måte som i dag, ved å blokkere hele avgangsområdet slik at besøkende eller folk som forsøker å forlate Hongkong, ikke kan dra, sa Joshua Wong, en av demonstrantene.Demonstrantene håper myndighetene taper inntekter ved at flygninger blir innstilt, la han til.Samtidig fortsetter flere tusen andre demonstranter sitt-ned-aksjonen for femte dag på rad i flyplassens ankomsthall. Noen av dem deler ut løpesedler der de opplyser om politivold mot aktivister.Støtte og motstandNoen reisende ga uttrykk for at de støtter demokratiforkjemperne.– Demonstrantene er de herligste folkene i verden. Jeg forstår grunnlaget for protesten, og de har et poeng: Det handler om frihet og demokrati og er utrolig viktig, sier den 65 år gamle briten Pete Knox, som skulle til Vietnam.Andre så ut til å ha fått nok.– Jeg tror ikke jeg noen gang kommer til å fly til Hongkong igjen, sa Kerry Dickinson, som hadde reist fra Sør-Afrika og som ikke fant igjen bagasjen da hun kom til Hongkong tirsdag morgen.Sitt-ned-aksjonen mandag førte til at flyplassmyndighetene innstilte resten av flygningene, over 200. Rundt 5.000 demonstranter deltok.– TerrorismeMyndighetene i Hongkong mener turistindustrien allerede er påført stort tap som følge av de over ni uker lange demonstrasjonene.Analytikere mener utenlandske investorer kan komme til å tenke seg om to ganger før de etablerer seg i Hongkong.Sentralregjeringen i Beijing mener protestbevegelsen nærmer seg «terrorisme». På fastlandssiden av grensen, i byen Shenzhen, har paramilitært politi blitt samlet til øvelser.Beijing pleier å bruke terrorisme-definisjonen bredt, inkludert om ikkevoldelig motstand i minoritetsregioner som Tibet og Xinjiang.Men myndighetenes bruk av terrorisme-begrepet i tilknytning til Hongkong øker sannsynligheten for større sammenstøt og mulig opphevelse av rettigheter for dem som blir pågrepet, ifølge nyhetsbyrået AP.– Ingen vei tilbakeHongkongs leder Carrie Lam, som ble utpekt til vervet av Beijing, sa på en pressekonferanse tirsdag at den pågående ustabiliteten, kaoset og volden har ført til at det nå er «ingen vei tilbake» for byen.– Jeg, som øverste leder, er ansvarlig for å gjenopprette Hongkongs økonomi og hjelpe Hongkong videre, sa Lam, som ikke gikk nærmere inn på hvordan en forsoning med demonstrantene kunne skje. Hun setter som forutsetning at all vold fra demonstrantene må opphøre først.Demonstrantene krever at Lam går av, at hun skrinlegger fullstendig et lovforslag om utlevering av borgere til rettsforfølgelse på fastlandet, at det må holdes demokratiske valg, at pågrepne fra tidligere demonstrasjoner må løslates, og de krever uavhengig gransking av makt mot demonstranter.