KjøpLogg inn

Gruveselskap skal utvinne kull på Svalbard i 20 nye år

Statseide Store Norske Spitsbergen Grubekompani forbereder seg på kullproduksjon ved Gruve 7 på Svalbard fram til 2040.

Publisert 5. aug. 2019 kl. 08.39
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.38
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 174 ord

Gruve 7 ble skilt ut i et eget selskap fra Store Norske Spitsbergen Grubekompani i 2018, og i regnskapet til Store Norske Gruvedrift går det fram at de hadde en omsetning på 155 millioner kroner i fjor. Driftsresultat endte på 10 millioner kroner i pluss, skriver Finansavisen.I årsberetningen skriver selskapet at de «legger til rette for å kunne levere kull fra gruva i ytterligere 20 år, i tråd med behovet fra Longyearbyen Energiverk», skriver avisen. Gruva sysselsatte i underkant av 50 personer i fjor.I tillegg til å drifte Gruve 7, driver Store Norske Gruvedrift også med utleie av personell til andre selskaper i konsernet og utleie av gruveutstyr.Stortinget bestemte høsten 2017 at Store Norske Spitsbergen Grubekompani skulle avslutte gruveaktiviteten i Svea og Lunckefjell. Opprydningen er nå i gang. Parallelt ble det grunnet Longyearbyens Energivers behov for tilførsel av kull bestemt at driften av Gruve 7 skulle fortsette til den er tømt, skriver Finansavisen.Store Norske Spitsbergen Grubekompani hadde i 2017 et underskudd på 2,5 milliarder kroner. I 2018 endte årsresultatet på rundt 26,9 millioner kroner.(©NTB)