Hegnar: Med Kon-Tiki til USA

Greta Thunbergs løsning er å slutte skolen, og finne skip eller båter å haike med.

Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen onsdag 31. juli 2019.Den svenske 16-åringen Greta Thunberg har fått bred internasjonal oppmerksomhet, og hittil har hun fått Fritt Ords Pris (2019), Amnestys samvittighetspris, en del mindre priser, og hun er nominert til Nobels fredspris for 2019.Hennes mor, Malena Ernman, som er forfatter og operasanger, har slått datterens navn opp på sin egen bok for å øke salget.Det er klimaengasjementet som har gitt Greta Thunberg heltestatus, og det begynte med protester utenfor Riksdagen i Stockholm, og hun skal deretter ha streiket for at Sverige og andre land skal oppfylle Parisavtalen, hver fredag. Det var dette som smittet til Norge, og fikk 40.000 skoleungdommer over hele landet i mars til å demonstrere, blant annet utenfor Stortinget.Vi skrev at det ikke var så vanskelig å skulke skolen, hvilket skoleelevene gjorde, når alternativet var å rope utenfor Stortinget. Poenget er at Greta Thunberg og resten av skoleelevene har et fantastisk engasjement, som også vi klapper for, men det er få løsninger. Det er ikke nok å kreve løsninger nå, når problemet faktisk består i hva man skal gjøre.Stortinget har selvfølgelig en annen tilnærming, og vi krever mer. De fleste av skoleelevene, og kanskje også Greta Thunberg, kan for lite. Men bare å sette det minste spørsmålstegn ved skolestreiken, fikk foreldre og andre til å rase. De skulle ha seg frabedt spørsmål og kritikk.Men Greta Thunberg får kanskje Nobels fredspris, og det er jo noe.Så dukker den interessante situasjonen opp at Thunberg ønsker å delta på en klimakonferanse i New York i september og en i Santiago i desember, men hun vil ikke fly. Skal hun klare dette, må hun bruke båt, men slike passasjerbåter finnes ikke (det er lenge siden Amerikalinjen gikk inn), og det tar så vanvittig lang tid.Greta Thunbergs løsning er å slutte skolen, og finne skip eller båter å haike med.Gøy det, og nå er det dukket opp en seilbåt, Malizia II, som er en høyteknologisk konkurranseyacht som drives av solpaneler og turbiner under vann, som kan ta Greta Thunberg og hennes far med over Atlanterhavet.Men resten av oss har det ikke slik. Skal vi til New York i forretninger eller til Miami på ferie, eller sende ungdommen til et universitet i USA, så er ikke Kon-Tiki eller Malizia tilgjengelig for oss. Vi må fly. Og vi kan ikke forlate jobben et år for å få tid til våre møter.Hvis 16-åringen skjønner at verden er litt mer komplisert enn det bildet hun har skaffet seg, og at hun skjønner ironien i hvilken spesialservice hun må få for å klare et par møter og konferanser verden over, så er det et lite fremskritt.Det holder nok til Nobels fredspris.

greta thunberg
Nyheter
Politikk
Leder