Japan fjerner Sør-Korea fra handelsliste

Japans regjering sier de av hensyn til den nasjonale sikkerheten fjerner Sør-Korea fra listen over land med få handelsrestriksjoner for eksport.

Beslutningen ble godkjent i kabinettet fredag og vil tre i kraft 28. august.Japans industriminister Hiroshige Seko sier mer handelskontroll med Sør-Korea er blitt gjort av hensyn til landets nasjonale sikkerhet.Sør-Korea vil være det første landet som blir fjernet fra listen, som for tiden består av 27 land, inkludert Tyskland og Storbritannia og USA, skriver Reuters.Å bli fjernet fra listen innebærer at sørkoreanske eksportører må bruke mer tid på administrative oppgaver fremover for å få eksportlisenser.Beslutningen til Japan kommer en måned etter at de satte begrensninger på eksporten av tre typer materialer, deriblant materialer som er viktige for Sør-Koreas produksjon av smarttelefoner.Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha kaller Japans beslutning «ensidig» og «tilfeldig». Ministeren sier også at de er «alvorlig bekymret» over beslutningen fordi den utfordrer regionens mål om å utvide den frie handelsflyten.Seko sier at USA er orientert med avgjørelsen og at den ikke er ment til å skade de bilaterale forbindelsene med Sør-Korea.(©NTB)