Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk

Boris Johnson har sendt brev til EU-president Donald Tusk der han skisserer sitt viktigste ønske for en ny avtale: en alternativ løsning for irskegrensen.

Den britiske statsministeren åpner med å si at han fortsatt håper å kunne forlate EU 31. oktober med en avtale på plass. Deretter peker han på tre problemer med Theresa Mays avtale og den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen.– Uholdbar– Dette stikker langt dypere enn det enkle politiske faktum at avtalen er avvist av Underhuset tre ganger. Den er simpelthen uholdbar, skriver Johnson.Løsningen knytter britene til EU gjennom en tollunion og deler av det indre markedets regler inntil en permanent løsning er på plass. Johnson mener backstop-løsningen er«udemokratisk og i strid med britisk suverenitet», at den står i veien for britenes endelige mål og fremtidige forhold til EU og at den truer fredsavtalen for Nord-Irland.Han peker særlig på at det ikke er satt noen tidsfrist og at Storbritannia potensielt kan være knyttet til EU gjennom backstop-løsningen i all overskuelig fremtid. Han mener det gir britene valget mellom fortsatt medlemskap i en tollunion med EU eller å se Nord-Irland gradvis løsrives fra den britiske økonomienJohnson understreker Storbritannias historiske tilknytning til Irland og det spesielle forholdet mellom landene. I tillegg til å ivareta sikkerheten i Nord-Irland, sier han det fortsatt må være mulig å reise fritt mellom det britiske territoriet i nord og republikken og EU-medlemmet Irland i sør.– Fleksibel og kreativNår han skisserer neste steg i prosessen, sier Johnson at første steg må være å hindre en «hard grense» mellom Nord-Irland og Irland.– Vi må også respektere målet om å finne en «fleksibel og kreativ» løsning tilpasset øya Irlands unike omstendigheter, skriver statsministeren. Han minner om at det allerede i dag er separate juridiske, økonomiske og politiske systemer på hver side av grensen.Uten å være veldig konkret foreslår Johnson at «alternative løsninger» erstatter dagens backstop-forslag så langt det er mulig. Han sier også at hans regjering er villig til å være konstruktive og fleksible når det kommer til hva slags forpliktelser som må på plass dersom en permanent løsning ikke er på plass i tide.Også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-rådets medlemmer har fått kopi av brevet. Brexit blir tema når Johnson denne uken møter Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron i forkant av G7-toppmøtet i franske Biarritz til helgen.Lunken mottakelseEn EU-diplomat sier til Politico at brevet «viser at en reforhandling er det siste den britiske regjeringen ønsker, og at bevaringen av Tory-partiet settes først». En fransk diplomat sier til nettavisen at «det er en vits» å foreslå «å erstatte backstop-løsningen med noe udefinert», som ikke gir de garantiene den fremforhandlede avtalen skulle sikre.En høyt plassert EU-kilde sier til The Guardian at brevet forrykker en prosess som er viktig og sårbar og påvirker livet til dem som bor på øya Irland.Vanskelig hinderIrskegrensen har vært ett av de vanskeligste spørsmålene i forbindelse med britenes utmelding av EU. Økonomi og hverdagsliv på begge sider av grensen er tett sammenvevd, og verken en «hard grense» mellom Nord-Irland og Irland eller grensekontroll mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia er ønskelig.Boris Johnson har hele tiden sagt at han ønsker en bedre brexitavtale med EU enn den May forhandlet fram, men at han vil forlate unionen 31. oktober selv om det ikke foreligger noen avtale. Både EU og en rekke medlemsland har gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt med vesentlige endringer i avtalen som foreligger.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også