Labour vil hasteinnkalle Parlamentet til brexit-debatt

Labour krever at det britiske Parlamentet kalles inn umiddelbart for å diskutere brexit. Kravet kommer etter at dokumenter om mulige konsekvenser er lekket.

Interne regjeringsdokumenter som varsler mulig mangel på mat, medisiner og drivstoff dersom britene forlater EU uten en avtale, har lekket ut og ble omtalt av The Sunday Times i helgen.Det har fått Labours finanspolitiske talsmann til å kreve at landets parlamentarikere kalles tilbake fra sommerferie umiddelbart, melder Reuters .– Parlamentet må samles umiddelbart for å diskutere brexit. Nå trenger vi tid til en skikkelig debatt og diskusjon om dette, er det utvetydige kravet fra John McDonnell. Han er den nest fremste opposisjonspolitikeren i Storbritannia og står nær Labour-leder Jeremy Corbyn.Uenighet om hva rapporten viserRegjeringen har prøvd å dempe inntrykket fra den lekkede beredskapsplanen Operasjon Yellowhammer. Statsråd Michael Gove, som har ansvar for de praktiske forberedelsene til brexit, sier dokumentene beskriver det verst tenkelige scenarioet.En anonym kilde på statsministerens kontor har tvert imot sagt til Reuters at rapporten er den mest realistiske vurderingen av hva som vil skje om britene forlater EU uten en avtaleLabour sa i en kommentar søndag at den lekkede rapporten er nok en grunn til at brexit uten en avtale må unngås. Partiet ønsker å hindre en brexit uten avtale og vil legge til rette for en nasjonal samlingsregjering etter et eventuelt mistillitsvotum mot statsminister Boris Johnson.Mangel på mat, vann og medisinerI dokumentene går det fram at det vil oppstå mangel på fersk mat, medisiner og drivstoff, og at det også kan oppstå mangel på drikkevann fordi importen av nødvendige kjemikalier går i stå.Mat kan bli dyrere på grunn av mangel på varer, noe som rammer de mest sårbare.Videre vil arbeidet i havnene gå i stå. Opptil 85 prosent av alle lastebiler er ikke klare for en ny klareringsprosess i Frankrike, noe som innebærer lange køer i havnene i opptil tre måneder før trafikken vil begynne å flyte. 75 prosent av alle medisiner kommer inn i landet her, noe som gjør dem spesielt sårbare for forsinkelser.I tillegg vil etableringen av streng grensekontroll mot Irland måtte innføres, ifølge dokumentene.Til Tyskland og FrankrikeSenere denne uken skal Boris Johnson på sin første utenlandsreise som statsminister. Før han drar til G7-toppmøtet i Biarritz til helgen skal han besøke Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president. Ifølge BBC vil han si til dem at Parlamentet verken kan eller vil rokke ved resultatet fra folkeavstemningen i 2016 og at det er nødvendig med en ny brexitavtale.Johnson har lenge hevdet at han kan få til en bedre brexitavtale enn forgjengeren Theresa May. EU og flere medlemsland har gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt med vesentlige endringer i avtalen som ble avvist i Underhuset flere ganger sist vår.Det er foreløpig liten optimisme på statsministerens kontor når det gjelder å få til noen bevegelse i brexit-spørsmålet. De venter at Johnson og vertene vil si det de har å si i sakens anledning og så gå videre til andre saker som utenriks- og sikkerhetspolitikk, handel og miljø i forkant av møtet i Biarritz.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også