Russland og USA bekrefter skroting av INF-avtalen

Både Russland og USA bekrefter at de har trukket seg fra INF-avtalen, som siden 1987 har forbudt bruk av mellomdistanseraketter.

- USAs tilbaketrekking fra traktaten trer i kraft i dag, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo i Bangkok fredag, der han deltar på ASEAN-toppmøtet.- Den 2. august, på USAs initiativ, har traktaten mellom Sovjetunionen og USA blitt brutt, opplyser det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.- Russland er alene ansvarlig for traktatens sammenbrudd, sa Pompeo.Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov oppfordrer USA til å gå med på en pause i bruk av mellomdistanseraketter for å erstatte avtalen.- Vi har foreslått overfor USA og andre NATO-medlemmer å vurdere kunngjøring av et midlertidig opphold i bruken av mellomdistanseraketter, sier Ryabkov til det statlige nyhetsbyrået TASS.Avtalen ble inngått i 1987 av USAs daværende president Ronald Reagan og Sovjets leder Mikhail Gorbatshjov. Den forbød de to stormaktene å benytte seg av landbaserte mellomdistanseraketter og utskytingsrampene de avfyres fra. Forbudet gjaldt raketter med både atomstridshoder og konvensjonelle sprengladninger.(©NTB)