Spania vil ikke blokkere handelsavtale med Sør-Amerika

Spania ønsker ikke å blokkere den forestående frihandelsavtalen mellom EU og det søramerikanske handelsforbundet Mercosur, opplyser landets regjering.

Det forhandles fortsatt om frihandelsavtalen, men det har den siste tiden oppstått stor usikkerhet etter at flere EU-land har tatt til orde for å stanse avtalen, med mindre Brasil gjør mer for å bevare regnskogen.Irlands statsminister Leo Varadkar truet før helgen med å stemme nei til frihandelsavtalen. Frankrikes president Emmanuel Macron sa rett før G7-møtet i Biarritz, som han er vert for, at Brasils holdning i klimapolitikken gjør at Frankrike ikke vil støtte opp om en frihandelsavtale.EU-president Donald Tusk har på sin side sagt at han tror det blir vanskelig å få ratifisert avtalen.– EU står ved avtalen, men det er vanskelig å se for seg en ratifiseringsprosess all den tid den brasilianske regjeringen tillater ødeleggelse av Amazonas, sa Tusk før toppmøtet.Lørdag kveld ble det altså kjent at Spania, som har sterke historiske bånd til Latin-Amerika, er imot å blokkere handelsavtalen.– Spania har vært en pådriver i den siste innsatsen for å signere EU-Mercosur-avtalen, som vil skape store muligheter for begge de regionale blokkene, heter det i en presseuttalelse fra regjeringen i Madrid.Også Storbritannias Boris Johnson er imot at ødeleggelsen av Amazonas skal hindre frihandelsavtalen. Johnson har samtidig sagt at han er dypt bekymret for regnskogen og mener G7-møtet bør rette oppmerksomheten mot «det tragiske menneskeheten påfører naturen».(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også