Taliban og USA ferdig med siste samtalerunde

Forhandlere fra USA og Taliban har fullført samtalerunden. Selv om de skulle enes, betyr ikke det at krigen er over. Taliban må også inngå avtale med Kabul.

Den åttende og siste runden med samtaler mellom forhandlere fra USA og Taliban i Qatars hovedstad Doha ble avsluttet etter midnatt natt til mandag, ifølge Talibans talsmann Zabihullah Mujahid.– Begge parter er enige om å konsultere sine respektive ledere for neste skritt, skriver han på Twitter.Det forelå mandag ingen umiddelbare uttalelser fra USAs ambassade i Kabul. Men dagen i forveien skrev USAs spesialutsending Zalmay Khalizad på Twitter at han håper dette er den siste id der Afghanistan er i krig, med henvisning til id al-adha-feiringen.I Kabul har spenningen vært stor de siste dagene om at en kunngjøring av en avtale mellom USA og Taliban kan være nær forestående. En slik avtale vil innebære at USA starter uttrekking av sine soldater, mens Taliban garanterer for at landet ikke lenger blir tilholdssted for jihadister.– Mange skriftlærde tror at den dypere meningen med id al-adha går ut på å ofre sitt ego. Ledere fra alle parter i krigen i Afghanistan bør legge dette til sitt hjerte idet vi prøver å oppnå fred, skrev Khalizad søndag, etter at president Ashraf Ghani i en id-tale sa at ingen utenfra skal blande seg.– Vi ønsker ingen innblanding utenfra, sa han.Ghani mener det er viktig å vente til etter presidentvalget 28. september for å gi Kabul mandat til å bestemme over landets framtid. Men Khalizad håper på en fredsavtale med Taliban innen 1. september.(©NTB)