Tyrkia: Iransk tankskip er ikke på vei til tyrkisk havn

Marcos Moreno

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu avkrefter at den iranske oljetankeren som ble tatt i arrest ved Gibraltar tidligere i sommer, er på vei til Tyrkia.

– Dette tankskipet er ikke på vei til havna i Iskenderun i Tyrkia. Vi følger dets bevegelser veldig tett, og det er på vei til Libanon, sa Cavusoglu da han besøkte Oslo fredag.Libanesiske myndigheter sier imidlertid at oljetankeren ikke har bedt om å legge til havn i Libanon. Energiminister Nada Boustani påpeker også at det ikke finnes noe raffineri i Libanon som kan ta imot råolje.Cavusoglu korrigerte deretter uttalelsen sin og sa at han hadde blitt misforstått.– Jeg mente ikke at dette tankskipet skal til en libanesisk havn, men ifølge koordinatene er den på vei til libanesisk territorialfarvann, sa Cavusoglu på en pressekonferanse sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).– Det jeg kan si helt sikkert, er at det ikke skal til Tyrkia, la han til.Den iranske oljetankeren Grace 1, som nylig ble omdøpt til Adrian Darya 1, har 2,1 millioner fat olje om bord. Skipet ble tatt i arrest av den britiske marinen utenfor Gibraltar i juli. Det fikk til slutt seile videre etter en kjennelse fra Gibraltars høyesterett, som i august også avviste en amerikansk arrestordre på skipet.Skipet ble tatt i arrest på grunn av mistanke om at det var på vei til Syria, noe som ville ha vært et brudd på EUs sanksjoner.Trafikkdata viste fredag morgen at oljetankeren tilsynelatende hadde satt kurs mot Iskenderun i Tyrkia.