USA vil utplassere mellomdistanseraketter i Asia innen få måneder

USAs forsvarsminister Mark Esper sier han vil utplassere en konvensjonell mellomdistanserakett i Stillehavsregionen i løpet av få måneder.

Utspillet kommer dagen etter at våpenkontrollavtalen INF, som ble inngått under den kalde krigen, utløp uten at USA og Kina forhandlet fram en forlenging.Under et besøk i Australia lørdag sa Esper også at det trolig vil ta noe tid å utvikle mer avansert landbasert missilkapasitet.Planene vil etter alt å dømme skape sterke reaksjoner i Kina, men Esper framholdt at kinesiske myndigheter ikke bør være overrasket.USA har i tillegg varslet at landet planlegger å begynne testing av nye raketter, noe som ville vært forbudt i henhold til INF-avtalen.Også Russland er i gang med utviklingen av nye våpensystemer etter avtalens sammenbrudd. De planlegger blant annet å utvikle en landbasert versjon av det sjøbaserte rakettsystemet Kalibr.INF-avtalen forbød de to stormaktene å utvikle og utplassere landbaserte mellomdistanseraketter og utskytingsrampene de avfyres fra. Forbudet gjaldt raketter med både atomstridshoder og konvensjonelle sprengladninger.(©NTB)