<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan slå bena under sårbare boligmarkeder

Meglersjef frykter.

    Publisert 10. sep. 2019 kl. 12.25
    Oppdatert 10. sep. 2019 klokken 12.57
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 463 ord
    VIL OPPHEVE OSLO-REGLER: NEF liker ikke forslagene fra Finanstilsynet om endringer i boliglånsforskriften. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    I formiddag ble det kjent at Finanstilsynet foreslår innstramninger i boliglånsforskriften.

    Tilsynet vil nå redusere grensen for maksimal gjeldsgrad fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt, og i tillegg redusere fleksibilitetskvoten til 5 prosent.

    NEF frykter ubalanser

    Dette får Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til å reagere.

    – NEF mener at boliglånsforskriften bør videreføres uten større endringer. Finanstilsynets forslag om betydelige innstramninger i blant annet fleksibilitetskvoten vil kunne slå bena under sårbare regionale markeder, og forslaget har potensial til å skape nye ubalanser i et boligmarked som for tiden er velfungerende med god balanse og moderat prisutvikling, sier NEF-direktør Carl O. Geving i en kommentar til Finansavisen.

    – Uklokt Oslo-forslag

    Han mener det ikke er klokt å oppheve Oslo-reglene, slik Finanstilsynet foreslår. 

    – Vi mener at innretningen på dagens boliglånsforskrift har positiv effekt på markedet, og virker dempende på gjelds- og prisveksten. Det er færre som får høye lån, men samtidig har flere fått muligheten til å kjøpe sin første bolig i et mer moderat marked, fortsetter direktøren. 

    Han viser til at boliglånsforskriften i Oslo favoriserer boligkjøp for boformål foran sekundærbolig. 

    – Vi foreslo strengere Oslo-regler, fordi det var nødvendig for å bremse den ukontrollerte gjelds- og prisveksten i 2016, samtidig som man skjermet svakere regionale markeder som blant annet Stavanger mot unødvendig sterke innstramninger. I dag er Oslo-markedet mer balansert enn på lenge, men årsveksten på 3,8 prosent er sterkere enn landsgjennomsnittet og tilsier en videreføring av Oslo-reglene, sier Geving.

    Vil lempe krav for unge

    Samtidig vil NEF fastholde sitt forslag om å lempe på egenkapitalkravet ved fastrentelån for unge som har høy betjeningsevne.

    – Dette fordi en slik løsning vil gi god sikkerhet for både låntaker og långiver. Dette kan være særlig aktuelt i en tid hvor de lange rentene er lave, fortsetter direktøren.

    – Frykter for sterk effekt

    Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer liker heller ikke alt tilsynet kommer med.

    - Vi støtter forslaget om en ny nasjonal fleksiblitetskvote i boliglånforskriften, men mener det er uklokt å på samme tid å redusere maksimal belåningsgrad fra 5 til 4,5 ganger inntekt, sier han.

    - Vi frykter det i kombinasjon vil få en for sterk effekt i utviklingen i boligmarkedet, legger direktøren til.

    – For stram kvote

    Dreyer mener dagens forskrift har fungert godt, og påpeker at boligmarkedet det siste halvannet året har lagt bak seg den mest moderate prisutviklingen siden 2003.

    – Dette, i kombinasjon med reguleringer av forbrukslån, gjeldsregisteret som implementeres, samt et høyere rentenivå, gjør at vi mener det ikke bør gjøres for omfattende endringer av boliglånsforskriften. Stabilitet er et poeng i seg selv i denne reguleringen, sier direktøren.

    - Til tross for dette har den regionale differensierte fleksiblitetskvoten i dagens forskrift visse uheldig utslag, og vi støtter en nasjonal kvote.

    - Vi mener likevel å nedjustere kvoten til 5 prosent er for stramt, gitt bankenes mulighet til å bistå førstegangskjøper og kunder i vanskelige livssituasjoner på en god nok måte, avslutter Dreyer.