MDG-topp holder døra på gløtt for forhandlinger om oljepolitikken

OLJEPROSESS: Une Bastholm, stortingsrepresentant og talsperson for MDG. Foto: Foto: Jone Frafjord

MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm utelukker ikke at partiets absolutte nei til nye oljefelt kan bli et forhandlingsspørsmål.

Miljøpartiet De Grønnes valgprogram slår fast at partiet skal jobbe for å «stanse åpning av nye olje- og gassfelt på norsk sokkel».

Men partiets nasjonale talsperson og eneste stortingsrepresentant, Une Bastholm, utelukker ikke at kravet kan bli gjenstand for forhandlinger, skriver Dagens Næringsliv.

– Den diskusjonen skal vi ha i høst når vi begynner med strategiarbeidet frem mot stortingsvalget, sier Bastholm til avisa.

– MDG er som andre partier, vi kan forhandle om virkemidlene, sier hun.

På spørsmål om hvorvidt MDG kan gå inn i en regjering som går inn for å åpne nye oljefelt, svarer hun slik:

– Det vil vi måtte avklare gjennom en prosess i partiet, altså hvordan vi formulerer kravet og hvor absolutt det blir for partiet.

Bastholm presiserer i etterkant av intervjuet at MDG «ikke har snudd i oljepolitikken».

– Vi sier krystallklart nei til nye oljefelt og ja til en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode. Vi har heller ikke satt døra på gløtt for en regjering som tildeler nye lisenser eller ny leting etter olje og gass. Prosessen med å formulere våre hovedkrav i forhandlinger for 2021 er ennå ikke startet i partiet, sier hun til NTB.


Les også