Oljeprissjokket: Arctic Securities utelukker ikke USA/Iran-møte

DRAR NORD-KOREA-PARALLELL: Arctic Securities utelukker ikke samtaler mellom USA og Iran etter droneangrepet mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia. Foto: NTB scanpix

Fake news eller ikke?

Helgens droneangrep mot Saudi-Arabias største oljeinstallasjoner stjeler de fleste overskrifter mandag. Bak angrepet står angivelig den Iran-støttede Houthi-militsen i Jemen.

En talsmann for den iranske regjeringen opplyser ifølge Reuters til statlig iransk TV at landet er klart for samarbeid med FN og land som søker fred og stabilitet i Jemen og regionen.

Samtidig uttaler en talsperson for Irans utenriksdepartement, Abbas Mousavi, på iransk TV at Irans president Hassan Rouhani og USAs president Donald Trump ikke vil møtes i tilknytning til FNs generalforsamling.

Myndighetene i Teheran har gjentatte ganger avvist et slikt møte.

– Fake News sier at jeg villig til å møte Iran uten betingelser. Det er ikke riktig (som vanlig!), skriver Trump selv på Twitter.

Utelukker ikke samtaler

Arctic Securities mener likevel ikke at samtaler mellom Iran og USA skal utelukkes.

«Prisene vil stige ytterligere på produksjonsfall og høyere risikopremie, men samtaler mellom Iran og USA skal ikke utelukkes», skriver analytiker Ole-Rikard Hammer i en analyse Finansavisen har fått tilgang til.

«Når vi ser på de harde fakta, er det klart at et strammere marked har fått et ekstra puff. Som diskutert av IEA (Det internasjonale energibyrået) i deres seneste månedsrapport, var et tilbudsunderskudd under utvikling allerede før den siste tids hendelser», heter det videre.

– Nord-Korea-parallell

Hammer mener nøkkelen nå er USAs militære og/eller diplomatiske respons.

«USA er «locked and loaded», noe som indikerer en væpnet respons kan komme, i tilfelle det skulle foreligge tilstrekkelig bevis på at Iran var involvert. På samme måte anses ytterligere USA/Iran-samtaler – som har tynget markedet – som lite sannsynlig. Vi vil dog ikke avskrive dette helt», fortsetter analytikeren.

«Hvis vi drar en parallell til hvordan samtalene med Nord-Korea kom i stand, kan man argumentere for at de gjentatte rakettoppskytningene som til slutt utløste møtet. En retur av Iran-olje er fortsatt faktoren som best er i stand til å roe ned oljeprisene over tid, slik vi ser det. Det er et «long shot», men kan ikke avskrives helt», heter det videre i Arctic-analysen.


Les også