<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Streiker på femte døgnet – partene langt fra hverandre

Den pågående streiken i Felleskjøpet er inne i sitt femte døgn. YS-forbundet Negotia sier at partene står langt fra hverandre.

    Publisert 21. sep. 2019 kl. 18.11
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 294 ord
    LANGT FRA HVERANDRE: – Det skjer ingenting, og er ingen kontakt mellom partene nå, sier kommunikasjonsdirektør Ingvild Dahl Dørnes i Spekter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

    Tirsdag gikk 352 ansatte i Felleskjøpet Agri ut i streik etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren.

    Streiken stanser blant annet kraftfôrleveranser fra fabrikken på Kambo i Moss, en rekke kornsiloer er berørt, og store deler av salgsapparatet i Felleskjøpet er i streik.

    I et forsøk på få slutt på streiken foreslo Felleskjøpet Agri torsdag å videreføre noen rettigheter for de ansatte, men Negotia mente tilbudet ikke var godt nok.

    Langt fra hverandre

    Felleskjøpet Agri mener at de på grunn av stans i arbeidet på kraftfôrfabrikken på Kambo fra mandag vil mangle rundt 500 tonn kraftfôr til kylling og gris hver dag. De er bekymret for konsekvensene streiken kan få for dyrevelferden.

    I helgen er det ikke avtalt noe for å komme nærmere en løsning i konflikten, opplyser rådgiver Anne Lene Gabrielsen i Negotia til NTB.

    – Partene står langt fra hverandre, sier hun.

    Kommunikasjonsdirektør Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter bekrefter dette.

    – Det skjer ingenting, og er ingen kontakt mellom partene nå, skriver hun i en SMS til NTB.

    Krever 11,5 prosent

    Negotia mener Felleskjøpet Agri i sitt tilbud ikke var i nærheten av å innfri deres krav om å beholde rettigheter som de allerede har, når Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO Mat og Drikke i 2020.

    Spekter valgte før helgen å stevne Negotia for Arbeidsretten på grunn av streiken, som de mener er ulovlig siden det kun skal forhandles om lønn i et mellomoppgjør.

    Negotia mener på sin side at de bare har krevd kroner og øre i mellomoppgjøret.

    YS-forbundet krever i mellomoppgjøret en ramme på 11,5 prosent for å kompensere for et mulig bortfall av rettigheter ved bedriftens overgang til NHO. I Felleskjøpet Agris tilbud ble det foreslått å gjennomføre et lønnsoppgjør på 3,2 prosent.