Regjeringen skal spare inn 600 millioner på leieutgifter

Staten bruker flere milliarder kroner i året på å leie kontorlokaler. I neste års statsbudsjett har regjeringen planer om å spare inn 600 millioner kroner.

KUTTER: – Vi skal redusere pengebruken i leiekostnader med 15 prosent, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Politikk

– Vi skal redusere pengebruken i leiekostnader med 15 prosent. Det er et konservativt anslag og tilsier 600 millioner kroner i sparte skattepenger. Det kan brukes på mange fornuftige ting fremfor å betale leie, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) til Nettavisen.

Onsdag lanserte Statsbygg en portal som viser statens leiekontrakter.

Portalen viser at staten bruker 11 kvadratmeter mer kontorplass per ansatt sammenlignet med private, og totalt bruker staten 16,6 milliarder i året på leie av kontorer, skriver nettstedet.

Etaten som bruker mest penger på leieutgifter, er politiet, 1,7 milliarder kroner i året. Deretter kommer Nav, som bruker 1,073 milliarder kroner i året. Begge etatene har lokaler over hele landet.

– Staten leier dyrt og stort. Det kan vi ikke gjøre. Vi skal leie til en fornuftig pris. Det handler om fornuftig bruk av skattebetalernes penger, og det handler om klimaavtrykk. Staten bør være like god kapitalist som de vi leier hos, sier Mæland til Nettavisen.

(©NTB)

kontorlokaler
monica mæland
regjeringen
Nyheter
Politikk
Næringseiendom