<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump og Ukraina: Flere tekstmeldinger frigitt

Flere dusin tekstmeldinger der USAs diplomater i Ukraina diskuterer Trumps krav om å granske Joe Biden, er frigitt.

    Publisert 4. okt. 2019 kl. 10.20
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 351 ord
    SLÅR TILBAKE MOT TRUMP: Joe Biden anklager USAs president for skittkasting. Foto: NTB scanpix

    Meldingene frigis av tre medlemmer av etterretningskomiteen i Representantenes hus etter at USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, forklarte seg. Volker var spesialutsending fram til forrige fredag, men trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten som beskriver Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli. Torsdag forklarte han seg i ti timer bak lukkede dører for etterretningskomiteen.

    Der skal han blant annet ha overlevert tekstmeldingene som nå er frigitt. De tre amerikanske diplomatene i Ukraina diskuterer der seg imellom hvordan de skal utforme et svar til president Donald Trumps krav om at Ukraina må innlede en granskning av Joe Bidens familie.

    – Ble aldri presset av Trump

    I en av meldingsutvekslingene diskuterer Volker og ambassadør Gordon Sondland et utkast til en kunngjøring der den ukrainske regjeringen skal kunngjøre en etterforskning av den amerikanske valgkampen i 2016 og av et selskap der Joe Bidens sønn satt i styret.

    Intervjuet med Volker torsdag er det første i riksrettsetterforskningen av president Donald Trump.

    Den tidligere spesialutsendingen sa at han aldri ble presset av Trump eller andre i presidentadministrasjonen til å få Ukraina til å igangsette en etterforskning av Trumps demokratiske rival. Han forklarte at han faktisk hadde advart ukrainerne om at de burde holde seg unna amerikanske politikk.

    Likevel erkjente Volker at han husker at planer om et møte mellom Trump og den nyvalgte presidenten i Ukraina ble lagt på is.

    Biden slår hardt tilbake

    Den tidligere visepresidenten slår hardt tilbake mot Donald Trump og anklager presidenten for skittkasting.

    – La meg gjøre det helt klart for Trump og hans gangstere, og de særinteressene som finansierer hans angrep mot meg, sier Biden.

    – Jeg har ikke tenkt meg noe sted. Dere kommer ikke til å lykkes med å ødelegge meg. Og dere kommer ikke til å lykkes med å ødelegge familien min. Det er det samme hvor mye penger dere bruker og hvor skitne angrepene blir, sier Biden.

    USAs tidligere visepresident leder kappløpet om å bli Demokratenes kandidat og Trumps utfordrer i neste års presidentvalg.

    Trump trues på sin side med riksrett etter å ha bedt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om å etterforske far og sønn Biden for korrupsjon.

    (©NTB)

    (©NTB)