Sikkerhetsminister Tybring-Gjedde reagerer på passord-avsløringen

Sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) reagerer på avsløringen om at hundretusener av nordmenns passord er blitt blottstilt på nettet.

ENKELTPERSONER: Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring‐Gjedde (Frp) påpeker at privatpersoner stadig oftere blir ofre for datahacking. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I et rom på Kripos i Oslo går ministeren gjennom en presentasjon av Adresseavisens avsløring denne uken.

– Hackere sikter seg ikke lenger bare inn på systemer, de går også etter enkeltpersoner, sier Tybring-Gjedde.

Avisen skrev torsdag at 600.000 nordmenn er berørt av globale datalekkasjer der passord i 2016 dukket opp til salgs på det mørke nettet. Lekkasjene er fra teknologiselskaper som LinkedIn og Dropbox, samt flere andre mindre nettsteder.

– Det handler om å vurdere en rekke tiltak og se disse i sammenheng. For eksempel kan innføring av totrinns autentisering være løsningen for noen, sier Tybring-Gjedde.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ber brukere anvende såkalt totrinns autentisering, altså pålogging som krever en ekstra opplysning eller bekreftelse for å logge inn. En fersk undersøkelse viser at 37 prosent av nordmenn bruker såkalt totrinnsbekreftelse på sine nettsteder.

(©NTB)