Ny Bernie Sanders-plan: «Alt» går til kemneren

Presidentkandidaten Bernie Sanders' skatteplan gir USAs aller rikeste en effektiv skatt på 97,5 prosent. Også næringslivet skal skvises hardt.

FORESLÅR DRAMATISKE ENDRINGER: Presidentkandidaten Bernie Sanders. Foto: NTB Scanpix

Sanders la på mandag frem sin økonomiske plan for USA, og innholdet skremmer vettet av landets rikeste familier.

Blant annet krever presidentkandidaten at selskaper med årlige inntekter på over 100 millioner dollar blir minst 20 prosent eid av sine ansatte.

De ansatte skal dessuten velge 45 prosent av styret, og tilbakekjøp av egne aksjer skal fullstendig forbys.

Vil endre skattesystemet

Selvsagt ønsker Sanders, som kaller seg en «demokratisk sosialist», også langt høyere skatter for næringslivet.

«Dersom vi virkelig vil endre skattesystemet og gjenoppbygge middelklassen, er vi nødt til å kreve at de mest lønnsomme selskapene betaler en rettferdig andel av skattene,» skriver senatoren.

Selv estimerer han at den nye planen i fjor ville ha gitt Amazon en skatteregning på 3,8 milliarder dollar, i stedet for null. Beløpet tilsvarer nesten 35 milliarder kroner.

Åtte prosent formueskatt

Sanders drømmer også om å «ta» de rike.

I likhet med Elizabeth Warren, en annen presidentkandidat fra Demokratene, vil han innføre en føderal formueskatt.

Skatten begynner på en prosent for formuer på 32 millioner dollar og stiger til hele åtte prosent for dem som har formuer over ti milliarder dollar. I Warrens tilfelle er tallene to prosent ved 50 millioner dollar og tre prosent ved en milliard dollar.

Kemneren tar nesten alt

En undersøkelse gjennomført ved Berkeley-universitetet i California viser at Sanders-planen ville gi de 400 amerikanerne med høyest inntekter en effektiv skattesats på 97,5 prosent.

Med Warrens som president forsvinner 62 prosent til kemneren, mens Joe Biden som USAs leder knapt ville påvirke skattetrykket for de rikeste.

For øvrig viser en spørreundersøkelse gjennomført av Fox News at Biden har en 37 prosent oppslutning som Demokratenes presidentkandidat, mens Warren og Sanders har henholdsvis 22 og 17 prosent. I andre målinger ligger Sanders og Biden side om side.