Hongkong kan true forhandlingene

Kina truer med hevn, dersom USA vedtar en ny lov som støtter demonstrantene i Hongkong.

PROTESTENE FORTSETTER: Politikere i Hongkong holder plakater med teksten «Fem krav. Intet mindre.» Foto: NTB Scanpix

Representantenes hus vedtok på tirsdag et lovforslag som krever at de amerikanske myndighetene vurderer hvorvidt situasjonen i Hongkong gjør det nødvendig å endre områdets frihandelsstatus. Forslaget må også vedtas av Senatet for å tre i kraft som lov.

Med skarp advarsel

«Dersom det relevante lovforslaget ender opp med å bli en ny lov, vil dette ikke bare skade Kinas interesser og forholdet mellom USA og Kina, men også i alvorlig grad skade USAs interesser,» kommenterte en talsperson for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, i en pressemelding i går.

«Dersom USA tar en feilaktig beslutning, blir den kinesiske siden nødt til å ta effektive motgrep for å beskytte Kinas suverenitet, sikkerhet og utviklingsinteresser.»

Hongkongs myndigheter la til at utenlandske politikere ikke burde blande seg inn i områdets forhold. De hevdet å «legge stor vekt på menneskerettigheter og friheter».

«Merkelig timing»

«Det er en del frykt for at Kina vil hevne seg, som følge av et amerikansk lovforslag som forsvarer Hongkong-demonstrantenes rettigheter,» skriver analysesjef Jasper Lawler i London Capital Group (LCG).

«Timingen er sannelig merkelig, nettopp idet USA og Kina ble enige om "fase en" av en handelsavtale.»

LCG regner imidlertid ikke med at det blir snakk om mer enn en advarsel fra kinesernes side, før en endelig lov eventuelt vedtas. Meglerhuset mener Kina ikke vil tjene på en svekkelse av forhandlingsprosessen.

Tvil rundt Trump

For øvrig melder Wall Street Journal at investorene begynner å tvile på Donald Trump utsagn om at Kina skal importere flere amerikanske landbruksprodukter.

Presidenten sa det var snakk om kjøp verdt 40-50 milliarder dollar over en periode på under to år. Kineserne har hverken bekreftet beløpene eller tidsrammen. De har derimot presisert at slik import utelukkende vil baseres på etterspørsel og markedspriser. 50 milliarder dollar er dessuten langt mer enn Kinas historiske snitt for denne typen import.