Trump: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er drept i amerikansk angrep i Syria

Amerikanske spesialstyrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i et angrep i Idlib nordvest i Syria, opplyser USAs president Donald Trump.

ANGREP: President Donald Trump under pressekonferansen søndag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
Politikk

– I går kveld sørget USA for at verdens fremste terroristleder fikk som fortjent, sier Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus søndag.

– Abu Bakr al-Baghdadi er død, fastslo Trump og la til at tester har bekreftet at det var han.

Han opplyser at Baghdadi flyktet inn i en tunnel med tre av barna sine, der han utløste en selvmordsvest, og at han tok med seg de tre i døden.

– Han var en syk og fordervet mann, og nå er han borte. Han døde som en hund. Han døde som en feiging. Verden er et mye tryggere sted. Gud velsigne USA, framholdt Trump.

Takker flere land

Trump varslet allerede lørdag kveld at han ville komme med en stor nyhet dagen etter. Søndag takket han både Russland, Tyrkia, Syria, Irak og også kurdisk milits for støtten.

Han kaller innsatsen til de amerikanske styrkene for «utrolig», og sier at han også selv fikk følge med på deler av den.

Ifølge presidenten krevde operasjonen ingen amerikanske liv, samtidig som en rekke av Baghdadis medarbeidere drept.

Han oppga også at operasjonen varte i to timer, og at de amerikanske spesialstyrkene fikk med seg mange dokumenter som viser blant annet IS framtidsplaner.

Irakisk samarbeid

En irakisk etterretningskilde har sagt at irakisk etterretning spilte en stor rolle for å finne IS-lederens skjulested. Han sier at både Baghdadi og konen hans utløste selvmordsvester under operasjonen.

Også en syriskkurdisk militsleder og Tyrkia har meldt at de har samarbeidet med USA i forkant av operasjonen.

Drapet på Baghdadi er en stor utenrikspolitisk seier for Trump, som den siste tiden har fått kraftig kritikk både i utlandet og på hjemmebane for å ha trukket amerikanske styrker ut av Nord-Syria, noe som i realiteten banet vei for den tyrkiske offensiven mot kurdiskdominerte områder.

donald trump
is
syria
usa
Nyheter
Utenriks
Politikk