Vedum glad for at Ap gikk tilbake i valget

Valgvinner Senterpartiet feiret seg selv mandag, men ikke uten stikk til partier på egen fløy.

KAFFE MED VELGERNE: Senterpartiet har sett folk og tatt folks problemer på alvor, ifølge partileder Trygve Slagsvold Vedum. Parlamentarisk leder Marit Arnstad i rød jakke og generalsekretær Knut M. Olsen helt til venstre. Foto: NTB Scanpix
Politikk

– Et par minutter med stående trampeklapp og avbrutt åtte ganger av applaus: Var dette Peak Senterpartiet?

– Det var hyggelig i alle fall, fastslår Trygve Slagsvold Vedum etter sitt innlegg under Senterpartiets landsstyremøte tirsdag.

– Det er selvfølgelig koselig at vi som lag får stadig flere medlemmer og stadig flere støttespillere. Det er selvfølgelig god stemning på et landsstyremøte etter et sånt valg.

Senterpartiet hadde 163.000 velgere i 2011, 203.000 i 2015, og 302.000 i 2017. I år fikk partiet 386.000 velgere, eller 14,4 prosent.

Kritikk av egen fløy

«Det er veldig bra, faktisk, at de to gikk tilbake,» sa Vedum til landsstyret mandag om valgresultatene til ikke bare erklært motstander Høyre, men også til Senterpartiets sannsynlige regjeringssamarbeidspartner Arbeiderpartiet.

– Vi har fått stemmer fra både FrP, Høyre og Arbeiderpartiet, og er så klart glade for å ha fått stemmer, sier Vedum til Finansavisen.

– Arbeiderpartiet har i altfor mange saker vært en støttespiller til regjeringen i sentraliseringsreformene. I min egen kommune ville Arbeiderpartiet sentralisere en skole, mens vi ikke ønsket det, og da er jeg selvfølgelig glad for at de ikke fikk høyere oppslutning.

– MDG i regjering  blir det som å slippe ulven inn i hønsegården?

– Det skjer ikke med oss, i alle fall, fastslår Vedum.

Senterpartiet gikk like mye frem som MDG, Rødt og SV til sammen i årets valg, påpeker parlamentarisk leder Marit Arnstad.

Det skjer ikke med oss, i alle fall
Trygve Slagsvold Vedum om MDG i regjering

Avviser utvalg etter utvalg

Etter valget har Vedum gått i strupen på ferske NOU-er fra både domstolsutvalget og kraftskatteutvalget, nedsatt av regjeringen.

– Bør alle utvalgskonklusjoner skytes ned før de er blitt diskutert?

– Leser man mandatene de har fått, har regjeringen fått det den har bestilt. Regjeringen legger det frem litt sånn helt uskyldig, men alle som har sittet i et offentlig utvalg, vet hvordan det er, sier Vedum.

– Vi mener de utvalgsinnstillingene burde vært lagt bort med en gang. Det er vår mening. På samme måte som regjeringen snakket om nærpolitireform og det ble sentralisering, er nå samme retning lagt opp her.

Kraftskatteutvalget foreslår å flytte ressurser fra kommunene til staten, men både utvalget og finansminister Siv Jensen (FrP) sier det ikke er noe i veien for at kommunene vil bli kompensert i neste runde.

– Du stoler ikke på at Jensen vil kompensere, men hvis det utvalget foreslår i seg selv er fornuftig, kan vel Senterpartiet i regjering stå for kompensasjonen til kommunene?

– I stedet for selvstendige kommuner med egne rettigheter, så skal de få almisser fra staten. Det er det regjeringen har troen på i mange sammenhenger, at makten skal sentraliseres til staten. Vi er uenige i at alt blir bedre bare man drar alt inn til Finansdepartementet og så blir det delt ut igjen, sier Vedum.

– Vi tror det er en fordel for kraftbransjen selv, akkurat som det er for oppdrettsnæringen, at man opplever at det kommer inntekter tilbake til lokalsamfunnet. Vi tror det er bra både for næringslivet og for de lokale kommunene.

Taktisk timing

– Er det tilfeldig at utvalgene kommer rett etter kommunevalget?

– Nei, det er garantert ikke tilfeldig. Regjeringen vil si at det er spekulasjoner, men selvfølgelig er det ikke tilfeldig. Den har bedt aktivt om det, sier Vedum.

Også NVEs vurdering av ny strømkabel til Storbritannia (NorthConnect) kommer i høst.

– Senterpartiet i regjering vil vel ikke heve seg over den type taktiske grep?

– Det er selvfølgelig regjeringens privilegium. Men jeg tror de undervurderer at summen av sentraliseringsgrepene som regjeringen gjør er så stor, at jeg ikke tror debatten har gått over om to år.

Mini-CV

Navn: Trygve Slagsvold Vedum (40 år).

Stilling: Leder for Senterpartiet.

Bakgrunn: Utdannet agronom fra Jønsberg landbruksskole. Grunnfag i sosiologi og mellomfag i statsvitenskap fra UiO. Studier i realfag. Innvalgt på Stortinget siden 2005. Landbruksminister i 2012–2013.

Aktuell: Landsstyremøte i valgvinner Senterpartiet.