EU enig om å utsette brexit i inntil tre måneder

UTSETTER: EU har godkjent brexit-utsettelse frem til 31. januar 2020. På bildet: Presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk. Foto: Frederick Florin/AFP
Politikk

EU har godkjent en brexit-utsettelse til 31. januar 2020.

Det skriver presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk, på Twitter mandag.

«Beslutningen er forventet å bli formalisert gjennom en skriftlig prosedyre».

Beslutningen om å utsette brexit til 31. januar neste år, blir antakelig formalisert gjennom en skriftlig prosedyre, heter det fra Tusk.

Den avtroppende presidenten i EU-rådet har fått med seg de 27 gjenværende medlemmene på sitt forslag om å si ja til Boris Johnsons forespørsel om mer tid. Johnson ble tvunget til å søke om en utsettelse etter at han ikke klarte å få den nye brexitavtalen vedtatt i Underhuset lørdag for en drøy uke siden.

Dermed klarer ikke den britiske statsministeren å oppfylle løftet som kampen hans om statsministervervet var tuftet på: å forlate EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Frankrike holdt lenge igjen. Men ifølge nettstedet Politicos kilder nær president Emmanuel Macron skal han ha endret mening i løpet av helgen, etter hvert som sannsynligheten for et nyvalg i Storbritannia økte.

Den skisserte løsningen er at britene får innvilget utsettelse fram til slutten av januar, men at de kan forlate unionen 1. januar eller 1. desember dersom de er klare til det.

brexit
Nyheter
Politikk
Makro