<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sa EØS-avtalen gjaldt – Nav fortsatte sin praksis

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) var tydelig overfor Stortinget at EØS-reglene gjaldt i stortingsmelding om trygdeeksport. Likevel fortsatte Navs praksis.

Publisert 1. nov. 2019
Oppdatert 1. nov. 2019
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
Article lead
lead
TYDELIG: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) var klar overfor Stortinget på at EØS-reglene gjaldt i stortingsmelding om trygdeeksport. Likevel fortsatte Nav og direktør Sigrun Vågeng sin praksis. Foto: NTB scanpix
TYDELIG: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) var klar overfor Stortinget på at EØS-reglene gjaldt i stortingsmelding om trygdeeksport. Likevel fortsatte Nav og direktør Sigrun Vågeng sin praksis. Foto: NTB scanpix

To år før Nav-skandalen sprakk ble det i Stortingsmelding 40 om trygdeeksport sju ganger vist til at EØS-avtalen gjelder. Det viser en gjennomgang VG har gjort.

I meldingen regjeringen sendte til Stortinget 16. juni 2017 slås det fast at «gjennom EØS-avtalen har mottakerne rett til å eksportere de aller fleste ytelsene, herunder sykepenger og arbeidsavklaringspenger, til land innen EØS».

Samtidig skrev regjeringen at gjeldende rett var noe annet – nemlig at stønadene det her er snakk om «kan gis til medlemmer av folketrygden som oppholder seg i Norge» og at det i «visse situasjoner» kan gjøres unntak for kravet om opphold i Norge etter loven om folketrygden.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, som var saksordfører for meldingen, sier Hauglie, regjeringen og Ap gjorde hva de kunne for å tone ned at EØS-avtalen gjør at folk kunne ta med seg trygden til EØS-land.

– Det at EØS-regelverket trumfet norske regler var så betent at jeg ikke engang fikk regjeringen og Ap med på en merknad hvor jeg bare skrev det som står i stortingsmeldingen, om at «det internasjonale regelverket går foran det norske, dersom det er motstrid mellom de to regelsettene», sier han til VG.

– Den merknaden nektet regjeringen og Ap å være med på, sier han.

Lundteigen sier meldingen bevisst var formulert vanskelig fordi den var laget for å redusere eksporten av velferdsytelser.

(©NTB)