Solberg beskylder Senterpartiet for populisme

Statsminister Erna Solberg forsvarer avgiftsøkningene i klimapolitikken og beskylder Senterpartiet for populisme.

IKKE ENIGE: Partilederne Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Erna Solberg (H) er uenige om klimaspørsmål. Foto: NTB Scanpix
Politikk

– Jeg savner å høre Senterpartiets klimapolitikk for tida. Jeg hører ingenting de vil gjøre. De er mot alle tiltak som resten av Stortinget mener er nødvendige for å få det til, og så har de lett populistiske angrep på de tiltakene, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun møtte til muntlig spørretime i Stortinget onsdag.

Skattlegging er helt nødvendig for å få ned utslippene, fastholdt hun.

Kraftsalven kom som svar på kritikk fra Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum om at avgiftene «aldri har vært høyere i Norge enn nå».

Vedum gikk spesielt til angrep på regjeringens forslag om å innføre full veibruksavgift på biodiesel i neste års budsjett. NHO har beregnet at avgiften vil kunne føre til økte utslipp av klimagasser på 700.000 tonn i året, påpekte han.

– Jeg er mot grep som ikke virker. I dag forsvarte Erna Solberg et grep som vil øke klimagassutslippene, utdyper Vedum overfor NTB.

Senterpartiet er for gode klimagrep som faktisk gir effekt, men ikke en avgiftspolitikk som rammer folk flest, fastholder han.

Solberg viste for sin del til at formålet med veibruksavgiften er å begrense bruken av biodrivstoff som er basert på palmeolje.

(©NTB)