<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjeføkonom fortviler: – To fryktelige kandidater

Sjeføkonom Ian Shepherdson mener Storbritannia vil få en dårlig statsminister 13. desember. Uansett.

    Publisert 20. nov. 2019 kl. 13.10
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 519 ord
    IKKE IMPONERT: Ian Shepherdson synes ikke statsministerkandidatene i Storbrittania er god. I går møttes Boris Johnsen og Jeremy Corbyn til debatt.  Foto: NTB Scanpix

    – Det er to fryktelige, mangelfulle, svindlende og inhabile politikere. Og en av dem kommer garantert til å bli statsminister, sukker Shepherdson, sjeføkonom hos Pantheon Macroeconomics, ifølge CNBC.

    Statsminister Boris Johnsen, fra De konservative, møtte i går kveld erkerivalen fra Labour, Jeremy Corbyn, til TV-debatt. 12. desember er det nyvalg. 

    – Det er to fryktelige kandidater, var Shepherdsons analyse.

    Han synes debatten var svak.

    Brexit

    Johnson stiller til valg med slagordet «Get brexit done», men har mye å bevise etter å ha feilet i forsøket på å få Storbritannia ut av EU som lovet den 31. oktober.

    Tidlig i debatten gjentok han lovnaden om å få britene ut av EU innen 31. januar, og sa at brexitavtalen han har forhandlet fram, har støtte hos alle de 635 kandidatene fra De konservative.

    Corbyns Labour-parti vil på sin side holde en ny folkeavstemning om saken, og kalte Johnsons lovnader om å ha handelsavtale med EU på plass innen nyttår for «sludder».

    – Og det vet du veldig godt, sa Corbyn, og la til at dersom han vinner valget, ønsker han tre måneder på å fremforhandle en ny avtale med EU, og seks måneder på å avholde en ny folkeavstemning om saken.

    – Jeg vil bringe folket sammen, og derfor skal vi ha en folkeavstemning, sa Corbyn.

    Staten større rolle

    Labour har planer om å offentliggjøre sitt partiprogram torsdag, hvor de blant annet kommer til å love at staten skal ha en større rolle i britisk økonomi. Finanspolitisk talsperson for partiet, John McDonnell, har tidligere sagt til BBC at Labours plan er å angripe samfunnets «groteske nivåer av ulikhet».

    De konservative anklager på sin side Labour for å selge mislykkede sosialistiske ideer.

    Samtidig har også De konservative forsøkt å friste velgerne med løfter om mer penger fra statskassa til både helse, utdanning og infrastruktur, etter flere år med kutt og strenge budsjetter.

    I andre runde av debatten ble situasjonen i helsesektoren sentralt.

    Etter all sannsynlighet er det enten Johnson eller Corbyn som 13. desember våkner opp som statsminister når britene har valgt ny nasjonalforsamling.

    Målinger

    Her skal 650 plasser fylles, og flere mindre partier er med i racet om setene. Deriblant Liberal Democrats – et parti som ønsker å avlyse brexit, Scottish National Party, som ønsker å løsrive Skottland fra Storbritannia, og sist men ikke minst Nigel Farages anti EU-part Brexitpartiet.

    På de siste målingene som kom tirsdag, har De konservative 42 prosent oppslutning, mens Labour har 30 prosent.

    Et nyvalg ble Johnsons eneste utvei i brexitprosessen etter at Underhuset satte kjepper i hjulene for hans plan for å tre ut av EU. Ifølge Johnson trenger De konservative kun ni seter mer for å ha flertallet som trengs for å kunne forlate EU i slutten av januar neste år på grunnlag av avtalen han har forhandlet fram med EU.