Medier: Enige om fase 1-avtale

Amerikanske medier melder at USA og Kina i prinsippet er enige om handelsavtale, og at den kun mangler Donald Trumps signatur.

GÅR MOT ENIGHET: Rapporter tyder på at presidentene Donald Trump og Xi Jinping blir enige om en handelsavtale.  Foto: NTB scanpix

USAs president Trump hadde følgende beskjed på Twitter klokken 15.30 norsk tid torsdag: 

– Vi nærmer oss veldig en stor avtale med Kina. De ønsker den, og det samme gjør vi.

Etterpå gikk børsene opp i både USA og Europa. Oljeprisen steg også.

Nå rapporterer både CNBC, Reuters og Bloomberg at amerikanske og kinesiske forhandlere er enige om en fase 1-avtale. Bloomberg skriver at avtalen kun mangler Trumps underskrift. 

Dropper tolløkning

Kina og USA har vært i handelskrig i halvannet år. Det har vært stor spenning tilknyttet om partene når en fase 1-avtale før 15. desember, da det er varslet at det skal innføres tolløkning.

Wall Street Journal meldte tidligere torsdag at USA vil fjerne tariffer med opp mot 50 prosent på import av varer fra Kina, til en verdi på 360 milliarder dollar. Amerikanerne vil også avlyse tolløkning førstkommende søndag, ifølge avisen.

Dette handler fase 1-avtalen om

USAs handelsminister Wilbur Ross sa tirsdag at en fase 1-avtale vil dreie seg om handel og landbruk. 

USA har krevd at Kina kjøper store mengder amerikanske landbruksprodukter, gjør mer for å beskytte amerikansk teknologi og åpner opp finanssektoren.

Enighet om fase 1-avtalen har blitt meldt svært nær også tidligere i høst, men den har hittil latt vente på seg.