<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina og USA enige: – En utrolig avtale for alle

Kna  at rammene for en fase 1-avtale med USA er klar. Donald Trump sier en fase 2-avtale skal påbegynnes umiddelbart.

Publisert 13. des. 2019 kl. 16.11
Oppdatert 13. des. 2019 klokken 16.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 479 ord
ENIGHET: Det meldes om stor fremgang i handelskrigen mellom USA og Donald Trump og Kina og Xi Jinping. Foto: NTB Scanpix

Flere medier melder at det er store fremgang i forhandlingene om en fase 1-avtale i handelskrigen mellom USA og Kina. Ifølge kineserne skal USA stanse tariffer gradvis. Kina skal også øke import av varer fra USA.

Kina ønsker at en dato skal bli satt for underskrift av avtalen, og at det skal skje så snart som mulig. Detaljene vil bli kjent senere.

Trumper varsler fase 2

Kort tid etter pressekonferansen meldte USAs president Donald Trump seg på Twitter.

– Vi er enige om en veldig stor fase 1-avtale med Kina. De har blitt enige om mange strukturtele endringer og massive kjøp av landbruksprodukter, energi og produserte varer, pluss mye mer. De 25 prosent tariffene vil forbli som det er, med 7,5 prosent satt på store deler av resten..., skriver Trump.

15. desember var det varslet at nasjonene ville øke tollen på hverandres varer. Derfor ble denne datoen ansett som et avgjørende tidspunkt. Det blir ikke noe av, bekrefter Trump. 

– Vi vil påbegynne fase 2-avtalen umiddelbart, fremfor å vente til etter 2020-valget. Dette er en utrolig avtale for alle, skriver Trump.

Lang handelskrig

Stornasjonene har vært i handelskrig i nesten halvannet år. Torsdag kom det positive signaler om at Kina og USA nærmet seg enighet. Dette understreket USAs president Donald Trump på Twitter da han skrev at partene var "veldig nære en stor avtale". Det ga store løft i markedene.

Oljeprisen fikk seg et solid løft etter fredagens utvikling. Brent-oljen er opp 1,94 prosent til 65,14 kroner. WTI-oljen omsettes for 59,75 dollar fatet, opp 1,68 prosent.

Wall Street åpnet først ned, men snur til grønt. Dow Jones er opp 0,04 prosent til 28.143,55 poeng. S&P stiger 0,21 prosent til 3.175,32 poeng. Nasdaq styrkes 0,20 prosent til 8.734,50 poeng.

Fakta om handelskrigen:

 

* 5. juni 2018 bekreftet president Donald Trump at USA ville innføre 25 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar årlig. Da hadde situasjonen allerede vært anspent i mange måneder. I juli i fjor ble de første tollsatsene innført.

* Kina svarte med å innføre toll på varer til samme verdi. Siden har både USA og Kina økt tollen på forskjellige varer flere ganger.

* Ved å øke tollen på kinesiske importvarer slik at de blir dyrere, håper Trump at amerikanske forbrukere vil foretrekke varer produsert i USA.

* I Kina er det en vanlig oppfatning at USA har startet en handelskonflikt for å bremse Kinas økonomiske vekst. USA har på sin side anklaget Kina for urettferdig handelspraksis og åndsverkstyveri.

* I begynnelsen av desember hadde USA innført toll på varer til en samlet verdi på over 360 milliarder dollar årlig. Kina har innført toll på varer til en verdi av mer enn 110 milliarder dollar.

* Allerede under valgkampen i juni 2016 tok Donald Trump til orde for å innføre høyere toll på kinesiske varer dersom han ble president.

Kilder: Reuters, AFP, BBC

NTB Scanpix