Sylvi Listhaug lover å sjekke oljeprisen time for time som oljeminister

– Jeg håper ungdom ser at oljen skaper ufattelige verdier, sier Norges nye oljeminister Sylvi Listhaug. Hun vil ha flere kloke hoder inn i oljebransjen.

TROR PÅ MANGE GODE ÅR: – Vi kommer til å trenge mange hender og ikke minst kloke hoder som skal utvikle oljebransjen fremover, sier Sylvi Listhaug. Foto: NTB Scanpix

– Hva koster et fat olje?

– Rundt 65 dollar.

– Når sjekket du det sist?

– Man må holde seg oppdatert, vet du. Jeg kommer til å sjekke den time for time nå, sier Sylvi Listhaug.

Oljen gjør Norge til et av verdens rikeste land
Sylvi Listhaug, olje- og energiminister

Onsdag ble hun utnevnt til olje- og energiminister. Hun etterfølger partikollega Kjell-Børge Freiberg, som bare fikk litt over 15 måneder som statsråd.

– Store muligheter

– Hva er ditt råd til en talentfull 18-åring som lurer på om han eller hun skal velge å studere oljefag eller fornybart?

– Jeg synes han skal skal velge det som interesserer ham mest. Det er store muligheter både innenfor olje og fornybar, sier Listhaug til Finansavisen.

Mini-CV

Navn: Sylvi Listhaug (41).

Stilling: Statsråd og nestleder i Fremskrittspartiet

Bakgrunn: Adjunkt fra Høgskulen i Volda (2000). Pleieassistent på deltid (1995–2000). Lærer ved Sjøholt skole i Ørskog (2000–01). Politisk rådgiver på Stortinget 2001–04. Byråd i Oslo kommune (2006–11). Landbruksminister (2013–15). Justis-, innvandrings- og integreringsminister (2015–18). Stortingsrepresentant siden (2018–2019). Eldre- og folkehelseminister mai–desember 2019. Utnevnt til olje- og energiminister 18. desember.

Aktuell: Ble ny olje- og energiminister onsdag.

– Det er sagt at den personen som skal slukke lyset på norsk sokkel ikke er født ennå. Vi kommer til å trenge mange hender og ikke minst kloke hoder som skal utvikle oljebransjen fremover, legger hun til.

I plenum understreket Listhaug at hun ønsker å få opp stoltheten rundt Norges viktigste næring.

– Olje- og energinæringen er utrolig viktig for sysselsettingen og bosettingen i Distrikts-Norge, påpekte den ferske oljestatsråden.

– Dette er min drømmejobb, å være der verdiene skapes og sørge for at vi får en god eldreomsorg, gode skoler og kan bygge videre på den velferden vi har i dette landet. Mange sier at olje og gass er et problem, men det er snarere en del av løsningen på veien mot et grønnere samfunn, sa hun.

– Skaper ufattelige verdier

– Men hvor store er egentlig jobbmulighetene i olje fremover?

– Jeg mener det er store muligheter til interessante jobber. Jeg håper ungdom ser at oljen skaper ufattelige verdier, og at den gjør Norge til et av verdens rikeste land.

– De store oljeselskapene trapper ned, mens private equity er på vei inn på norsk sokkel. Hva kommer det av?

– Det har jeg naturlig nok ikke rukket å se på, men som jeg gleder meg til å gå inn i. Jeg kommer til å møte oljenæringen i Sandefjord den 14. januar. Da skal jeg ha satt meg veldig godt inn i hvilke aktører vi har på norsk sokkel og hva slags utvikling vi ser.

Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord har i mange år vært et samlingssted for bransjen på nyåret.

På direkte spørsmål om hun mener klimaendringene er menneskeskapte, svarte den ferske statsråden at hun står bak regjeringens politikk på dette området, og at hun mener klimaendringene også er menneskeskapte.

Tidligere på dagen avviste statsminister Erna Solberg at det er en klimafornekter hun nå har utnevnt til olje- og energiminister.

– Disse spørsmålene ble det godt svart på allerede da Sylvi ble landbruksminister i 2013, sa Solberg da hun møtte pressen etter utnevnelsene onsdag.