KjøpLogg inn

Justiskomiteens leder om Trump: – Han er en diktator

Aktoratets fullførte siste dag i riksrettssaken mot Donald Trump med å gjenta sine beskyldninger om presidentens maktmisbruk.

Publisert 25. jan. 2020 kl. 09.35
Oppdatert 29. jan. 2020 klokken 15.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
RIKSRETT: De tre siste dagene har Demokratene brukt på å legge fram sine argumenter for hvorfor de mener Trump bør fratas sin rolle som USAs president. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

De tre siste dagene har Demokratene brukt på å legge fram sine argumenter for hvorfor de mener Trump bør fratas sin rolle som USAs president.

De mener han tilbakeholdt militær bistand for å presse Ukraina til å etterforske hans politiske rival Joe Biden, noe de mener ville øke hans muligheter for gjenvalg.

Gjentakelse

Lederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, mener Trump vil fortsette å utøve maktmisbruk med mindre han avsettes.

– Det kommer ikke til å stoppe. Dere vet det ikke kommer til å stoppe med mindre Kongressen gjør noe med det, sa Schiff da han la fram de siste argumentene fredag, samtidig som han kalte presidenten en trussel mot landet.

Han påpekte også at Trump ikke har vist anger etter Ukraina-samtalen ble kjent.

Diktator

Schiff får støtte av demokrat Hakeem Jeffries fra New York.

– President Trump prøvde å jukse. Han ble tatt. Så jobbet han hardt for å dekke det, mener Jeffries.

Justiskomiteens leder Jerry Nadler kalte Trump en diktator.

– Han behøver ikke å respektere Kongressen. Han behøver ikke respektere folkets representanter. Kun hans vilje skjer. Han er en diktator, sa Nadler ifølge Reuters.

Forsvar

Fra lørdag vil Trumps forsvarsteam, ledet av juridisk rådgiver i Det hvite hus, Pat Cipollone, få 24 timer til å legge fram sin sak.

Forsvaret har tre dager på seg.

For at Trump skal bli dømt og avsatt, trengs det to tredels flertall i Senatet. Det innebærer at et betydelig antall republikanere vender ham ryggen, noe som regnes som lite sannsynlig.

Republikanernes leder i Senatet er fortsatt usikker på om partiet vil klare å hindre nye vitneforklaringer i riksrettssaken i USA, ifølge flere medier.

(©NTB)