Siv Jensen til Ap og Sp: – Ingen støtte fra FrP

FrP kommer ikke til å støtte et eneste forslag fra de andre opposisjonspartiene på Stortinget, varsler Siv Jensen. Hun advarer regjeringen mot å se til venstre.

Publisert 30. jan. 2020 kl. 15.18
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 502 ord
– RENESTE REPRESENTANTBONANZA: FrP-leder Siv Jensen lover ingen støtte i Stortinget. Foto: Are Haram

Etter at FrP gikk ut av regjeringen for en knapp uke siden, har det haglet med forslag fra resten av opposisjonen.

– Det har vært den reneste representantbonanza, sa Jensen da hun torsdag, for første gang på seks og et halvt år, entret Stortingets talerstol som partiets parlamentariske leder.

– Men la meg gjøre det helt klart: FrP kommer til stemme mot alle forslagene til Arbeiderpartiet og de andre opposisjonspartiene, slo hun fast fra talerstolen.

– Fekting

Både Ap og Sp har de siste dagene fremmet en rekke forslag for Stortinget for å kartlegge om det er mulig å danne flertall med FrP. Torsdag skal Stortinget stemme over i alt 18 såkalte løse forslag fra Sp (syv forslag), Ap (seks), SV (tre) og Rødt (to).

– Dette er bare fekting fra de andre opposisjonspartiene og illustrerer at de er maktesløse i den situasjonen de befinner seg i, slår Jensen fast overfor NTB.

Flere av forslagene gjelder imidlertid saker som FrP selv går inn for i sitt partiprogram, som Sps forslag om å gi kommuner lokal vetorett mot vindmøller. Men FrP vil likevel vende tommelen ned.

– Mange av disse forslagene vil vi komme tilbake til. Det kan være behov for å ramme dette inn på en annen måte, sier Jensen.

Uenige om finansiering

Hun peker på at selv om det i teorien vil være mulig for opposisjonen å enes i sak, vil de aldri greie å bli enige om inndekningen.

– Er det noe vi aldri vil klare å danne flertall på, er det finansieringen. Det er direkte uansvarlig å fatte masse vedtak som vil sende utgiftene rett i taket, sier den tidligere finansministeren, som mener at Aps foretrukne metode for inndekning er å øke skatter og avgifter.

– Veien er uendelig lang til et lykkelig samliv mellom Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, slo hun fast i Stortinget.

Solberg: – Ryddig

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at avklaringen fra FrP var både nyttig og ryddig.

– Det var en avklaring på at de ikke lar seg spille opp av andre partier, men at de vil ha kontroll over egne saker. Det synes jeg er riktig, sier Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville på sin side vite på hvilke områder FrP regner med å få større gjennomslag utenfor enn innenfor regjering – men fikk ikke noe klart svar.

– Vi er stolte av det vi har fått til i regjering. Og det er mye i Granavolden vi er enige i, sa Jensen.

Solberg tror på sin side at det ikke vil bli lettere for FrP å få gjennomslag.

– Men det vil nok bli mer synlig, sier hun.

Advarer Solberg

Samtidig retter Jensen en klar advarsel til den nye mindretallsregjeringen om å søke samarbeid med venstresiden.

– Hvis regjeringen i store og viktige saker finner det mer aktuelt å samarbeide til venstre, er det et retningsvalg FrP vil merke seg, sa Jensen.

– Man kan ikke gå ut av regjeringen og forvente at vi bare vil søke samarbeid med FrP, selv om vi går til dem først, repliserer Solberg.