Russland beskylder Norge for brudd på Svalbardtraktaten

Russland mener Norge de siste årene har handlet i strid med betingelsene i Svalbardtraktaten.

SVARER RUSSLAND: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken fra Russland om at Norge bryter Svalbardtraktaten.  Foto: NTB scanpix
Politikk

– De siste årene har Oslo faktisk brutt betingelsene i Svalbardtraktaten, sa Maria Zakharova, talsperson for utenriksdepartementet i Russland, på en pressebrifing i Moskva torsdag.

Det var NRK som omtalte saken først.

Russland mener Norges framferd på Svalbard fører til «begrensninger i russisk nærvær».

– Dessverre har forslaget fra russisk side om å gjennomføre tosidige konsultasjoner for å diskutere problematiske spørsmål om russisk næringsmessig og vitenskapelig virksomhet på øygruppen ikke blitt møtt med forståelse, sa Zakharova.

Likebehandles

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken.

– Nei, det er ikke riktig. Svalbardtraktaten slår fast at Svalbard er norsk territorium. Så er det samtidig slik at de som tiltrer traktaten, skal likebehandles. Det gjør vi i aller høyeste grad, sier Bakke-Jensen til NRK.

Også Utenriksdepartementet avviser beskyldningene om traktatbrudd.

– Norge fører en konsistent og forutsigbar politikk som er i fullt samsvar med Svalbardtraktaten, sier UDs pressetalsperson Siri Svendsen.

Brevveksling

I et brev sendt tidligere denne måneden uttrykker Russlands utenriksminister Sergei Lavrov misnøye med hvordan Norge opptrer på Svalbard.

Her trekker han fram at Norge har lagt restriksjoner på russisk helikopterbruk på Svalbard, samt fiskevernsonen og verneområdene, hvor det er begrenset adgang til å drive næringsvirksomhet. Han liker også dårlig en utvisningspraksis som angivelig kun gjelder russiske borgere.

– Synspunktene som framkommer i brevet, blir jevnlig tatt opp av russisk side og er godt kjent for norske myndigheter. Det som er nytt, er at russisk side går ut offentlig med sine posisjoner, sier Svendsen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) svarte på brevet fra Lavrov den 12. februar.

«Russiske selskaper har de samme muligheter som andre til å etablere økonomisk virksomhet på Svalbard. Slik virksomhet må selvsagt skje innenfor rammene av norske lover og reguleringer», skriver hun der.

«De begrensningene vi har innført, gjelder likt for alle nordmenn og utlendinger.»

100-årsjubileum

Det er nå hundre år siden Norge signerte Svalbardtraktaten. Den slår fast Norges suverenitet over øygruppen, men samtidig at borgere av andre land har lik rett til å drive næringsvirksomhet, jakt og fiske der.

Norske myndigheter har sagt at det er nødvendig med strenge reguleringer av næringsvirksomhet, blant annet helikopterflygning på Svalbard av hensyn til den sårbare naturen.

Den norske fiskerivernsonen rundt Svalbard, som ble innført i 1977, er internasjonalt omstridt. Likevel har de fleste land godtatt at Norge regulerer fisket i området.

(©NTB)

svalbard
svalbardtraktaten
frank bakke-jensen
russland
Nyheter
Politikk