Seniorøkonom Magnussen om Biden: – Aksjemarkedet virker sårbart for en slik endring

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, tror ikke aksjemarkedet vil like Joe Bidens skattepolitikk. 

SENIORØKONOM: Knut A. Magnussen i DNB Markets deler sine tanker om presidentvalget i USA. Foto: DNB
Politikk

Presidentvalget i USA er planlagt til 3. november. Og etter alle solemerker står det mellom sittende president og republikaner Donald Trump eller demokrat Joe Biden. Ifølge en fersk måling utført av ABC News/Washington har Biden et lite overtak.

Skulle det bli seier til Joe Biden, vil det sannsynligvis få en negativ innvirkning på finansmarkedene, påstår Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, i et notat fredag.

– Aksjemarkedet virker sårbart

Årsaken til det er at en Biden-seier kombinert med et demokratisk senat og Representantenes hus, trolig vil innebære høyere skatter, forteller Magnussen. 

Bidens skattepolitikk vil øke skatten for lønnstakere og selskaper, ifølge økonomen. Selskapsskatten skal opp fra 21 prosent til 28 prosent om Biden får det som han vil.

Taxfoundation.org anslår at Bidens skatteplaner vil redusere BNP-veksten med 1,5 prosent på lengre sikt i USA. Høyere skatt vil derfor være negativt for finansmarkedene. 

«Aksjemarkedet, som har steget mye under Trump, virker sårbart for en slik endring av politikken», skriver Magnussen. 

Arbeidsledigheten 

Ifølge Oxford Economics må Trump på sin side trolig klare å få ned den rekordhøye arbeidsledigheten for å bli valgt på nytt. Rundt 41 millioner amerikanere har mistet jobben siden landet måtte stenge i kampen mot coronaviruset. 

«Utfallet er høyst usikkert og vil sannsynligvis avgjøres gjennom et valg som kan være enda mer rotete enn i 2016», skriver Magnussen.

Lenge så det ut til å bli Hillary Clinton som skulle vinne valget i 2016, men mange i Norge våknet til overraskende nyheter om at Trump var blitt USAs nye president, etter Barack Obama. 

Urolige tider

Det er urolige tider i både verden og USA for tiden. Først og fremst grunnet coronakrisen som har rammet økonomien og det sosiale liv hardt de siste månedene. De siste dagene har det også vært store demonstrasjoner og mye aggressivitet i USA, etter at afroamerikaneren George Floyd ble drept av politiet. 

I tillegg har Trump vært stadig mer aggressiv i tonen overfor Kina på grunn av deres håndtering av coronaviruset. Nasjonene var i handelskrig i drøyt halvannet år før de tegnet under på en handelsavtale i januar. Nå frykter flere investorer at uroen mellom Kina og USA vil øke i tiden frem mot valget. 

«Oddsen ser ut til å vise favør for at Trump blir gjenvalgt, slik som de fleste andre sittende presidenter. Han har en sterk økonomisk base og en fordel når det gjelder bruk av sosiale medier (Twitter)», skriver Magnussen.

Twitter-bråk

Denne uken har Twitter merket flere at Trumps meldinger, noe som gjorde Trump rasende. Blant annet hevdet Twitter at presidenten oppfordret til voldsbruk da han kommenterte opptøyene i Minneapolis fredag.

– Blir det trøbbel, kommer vi til å ta kontroll. Når plyndringen starter, begynner skytingen, skrev presidenten. 

– Denne Twitter-meldingen strider mot Twitters regler om ikke å hylle voldsbruk. Twitter har imidlertid besluttet at det kan være i offentlighetens interesse at meldingen er tilgjengelig, het det i merkingen.

joe biden
dnb markets
donald trump
breaking
Nyheter
Politikk
Makro
Børs