<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stoltenberg: Åpen og direkte diskusjon da Trump truet med å trekke USA ut av Nato

Nato-sjef Jens Stoltenberg forteller for første gang om hva som skjedde da USAs president Donald Trump truet med å trekke landet ut av forsvarsalliansen.

    Publisert 5. juli 2020 kl. 21.39
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 219 ord
    DIREKTE: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har brukt tid på å få til et godt arbeidsforhold med president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix

    – President Trump sa han var misfornøyd, og det var en åpen og direkte diskusjon, som ikke var helt enkel, sier Stoltenberg i et intervju med TV 2.

    USAs president Donald Trump har i lengre tid vært misfornøyd med byrdefordelingen i Nato, og at mange europeiske land hadde levert små pengebidrag til organisasjonen. På Natos toppmøte i juli 2018 skal Trump ha truet med å trekke USA ut av Nato.

    – Det er ingen hemmelighet at spesielt toppmøtet sommeren 2018 var veldig dramatisk og krevende. Det var et toppmøte der vi måtte ha et ekstraordinært møte der vi kun diskuterte byrdefordelingen i Nato, sier Nato-sjefen.

    Stoltenberg forteller at han la fram tall og grafer på penn og papir for å vise at selv om det er langt igjen til alle Nato-land når målet om at to prosent av BNP skal gå til forsvarsutgifter, har situasjonen blitt langt bedre de siste årene.

    – Det gjør vi ikke for å gjøre Trump blid, men fordi vi 30 medlemslandene mener Nato er et viktig redskap for å bekjempe terror, sier Stoltenberg.

    Han sier han har brukt tid på å få et godt arbeidsforhold til Trump, særlig ettersom USA er Natos største bidragsyter.