Det hvite hus går til demokratene for ny corona-pakke

Det hvite hus har innledet forhandlinger med demokratene i kongressen om en ny corona-krisepakke verdt flere tusen milliarder dollar.

GÅR TIL DEMOKRATENE: Begge parter må bli enige om en krisepakke.  Foto: FOTO: The White House Historical Assosiation
Politikk

Stønad til arbeidsledige, beskyttelse mot utkastelse og andre støtteordninger for millioner av amerikanere ligger på bordet når forhandlingene starter med demokratene.

Det skjer etter at republikanerne i senatet la fram sitt forslag til krisepakke sent mandag. De foreslår å bruke 1.000 milliarder dollar, men det er stort uenighet innad i partiet.

Sterke krefter mener det må settes en brems på pengebruken, og så mange som halvparten av partiets senatorer kan komme til å stemme mot forslaget slik det foreligger nå.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, ber republikanerne slutte å krangle seg imellom og komme fram til en løsning sammen med demokratene.

– Tiden er i ferd med å renne ut, sier hun, og viser til den føderale ekstrastøtten til arbeidsledige på 600 dollar i uken, som utløper fredag. Republikanerne foreslår å kutte denne ned til 200 dollar.

Penger til skole og testing

Det er bred enighet også mellom partiene om at det må settes av mer penger til virustesting, til å hjelpe skolene forberede seg på åpning til høsten og for å sikre mindre bedrifters framtid.

Republikanerne foreslår også å gi amerikanske husholdninger en ny kriseutbetaling på 1.200 dollar, noe også demokratene støtter.

Donald Trumps finansminister Steven Mnuchin og stabssjef Mark Meadows har jobbet med republikanernes forslag gjennom helgen, og satt mandag kveld i møter med Pelosi og Chuck Schumer.

– Må restarte økonomien

– Republikanerne i Senatet har lagt fram et modig rammeverk for å hjelpe vår nasjon, sier majoritetsleder Mitch McConnel.

Men på den konservative fløyen i partiet møter han motstand fra flere som mener pengebruken er kommet ut av kontroll.

– Fokuset for dette forslaget er feil. Prioriteten og målet vårt bør være å restarte økonomien, sier Ted Cruz, senator fra Texas.

(©NTB)