<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gjengjelder Trumps toll

Canada kaller USAs krav om toll på aluminium for absurd og svarer med å innføre toll på import av amerikanske aluminiumsprodukter for over 24 milliarder kroner.

    Publisert 7. aug. 2020 kl. 20.22
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 313 ord
    TOLL: Canada svarer USA med å innføre toll for over 24 milliarder kroner. Foto: Bloomberg

    President Donald Trump kunngjorde i en tale torsdag at han vil gjeninnføre en tollsats på 10 prosent på canadisk aluminium. Samtidig anklaget han en av USAs viktigste handelspartnere for å oversvømme det amerikanske markedet med metallet.

    – Ved å innføre denne tollen, har USA tatt en absurd beslutning om å skade sitt eget folk, sier Canadas visestatsminister Chrystia Freeland på en pressekonferanse fredag.

    En handelskrig midt i pandemien vil være ødeleggende for begge land, mener Freeland, som ber Trump-administrasjonen innstendig om å revurdere sitt tiltak. Hun understreker at Canadas gjengjeldelse vil være balansert.

    Brus og øl

    Trumps aluminiumstoll skal etter planen innføres 16. august og er et svar på det Washington mener er en altfor stor økning i import av canadisk aluminium det siste året. Canadisk industri avviser de amerikanske tallene og mener eksporten av aluminium til USA har falt de siste månedene.

    Canadierne påpeker også at USA bruker seks ganger mer aluminium enn de selv produserer, så landet er avhengig av importen.

    Regjeringen i Ottawa går i gang med 30 dager lange konsultasjoner med canadisk industri for å avklare hvilke amerikanske produkter som skal rammes av tollen. En foreløpig liste publisert av regjeringen, omfatter brus- og ølbokser, sykler, golfkøller og vaskemaskiner.

    «Latterlig»

    Trump argumenterer med at import av aluminium fra sin nære allierte truer med å svekke USAs nasjonale sikkerhet, en påstand nabolandet lenge har avvist og som Freeland fredag omtaler som latterlig.

    Trump kom med sin kunngjøring under en tale på en Whirlpool-fabrikk i Clyde i delstaten Ohio torsdag.

    Ohio regnes som en vippestat der demokrater og republikanere bytter på å trekke det lengste strået. Trump vant i delstaten under presidentvalget i 2016.

    Trump innførte våren 2018 høy toll på både stål og aluminium fra hele verden, inkludert fra USAs allierte. Et år senere fjernet han tollen på metallene fra Canada og Mexico, noe som banet vei for en ny frihandelsavtale mellom de tre nabolandene som trådte i kraft tidligere i år.

    (©NTB)