<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Japans statsminister vil gå av

Etter en periode med rykter om helsetilstanden, holder Japans statsminister Shinzo Abe pressekonferanse fredag. Lokale medier melder at han kommer til å gå av.

Publisert 28. aug. 2020 kl. 08.07
Oppdatert 28. aug. 2020 klokken 09.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 167 ord
Shinzo Abe går av som Japans statsminister
Etter en periode med rykter om helsetilstanden, vil Japans statsminister Shinzo Abe holde pressekonferanse fredag der han vil kunngjøre sin avgang.

Den statlige kringkasteren NHK skriver på sine nettsider at de erfarer at Abe vil gå av fordi han er redd for at hans helsetilstand vil skape problemer. Også andre lokale medier erfarer det samme.

Statsministeren skal holde en pressekonferanse fredag kveld, japansk tid, der han ventes å forklare bakgrunnen for sin avgang. Abe har lenge slitt med ulcerøs kolitt, en betennelse i tarmen, og denne tilstanden skal ha forverret seg i løpet av de siste månedene. I løpet av de siste to ukene har statsministeren vært på sykehus to ganger, noe som har skapt en rekke spekulasjoner i Japan.

Abe har sittet som statsminister siden desember 2012, og satt i tillegg som statsminister en periode i 2006–2007. Mandag satte 65-åringen ny rekord som lengstsittende statsminister i Japan. Da han tiltrådte i 2006 var han den yngste i landets historie. Abe kunne ha sittet i ett år til før han måtte gått som leder for Det liberaldemokratiske partiet.

Børsindeksen Nikkei 225 falt med 2,1 prosent etter at mediene meldte om avgangen.

(©NTB)