Han kan bli Japans neste leder

71 år gamle Yoshihide Suga er favoritt når Japans regjeringsparti avgjør hvem som skal etterfølge statsminister Shinzo Abe.

Publisert 13. sep. 2020 kl. 09.20
Oppdatert 13. sep. 2020 klokken 09.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
STATSMINISTERFAVORITT: Yoshihide Suga. Foto: Bloomberg

Suga har tittelen sjefskabinettsekretær og regnes som Abes høyre hånd. Han har sikret seg støtte fra de viktigste fraksjonene i Det liberaldemokratiske partiet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Stø politisk kurs og målrettet kamp mot koronaviruset er Sugas løfter hvis det blir han som overtar som ny partileder og statsminister.

– Jeg vil videreføre statsminister Abes politiske prioriteringer og bringe dem videre, lovet Suga da han erklærte seg som kandidat til vervet.

Tre kandidater

Det liberaldemokratiske partiet ventes mandag å holde avstemningen som avgjør hvem som blir ny partileder.

Siden partiet og koalisjonspartneren Komeito har flertall i nasjonalforsamlingen, er partilederen nærmest garantert å bli valgt til ny statsminister.

I tillegg til Suga har også tidligere forsvarsminister Shigeru Ishiba og partitoppen Fumio Kishida meldt seg på i kampen om ledervervet i det konservative partiet.

Kishida ble tidligere regnet som favoritt til å overta etter Abe. Men strid rundt ulike tiltak mot koronakrisen gjorde at han mistet støtte.

– En vanlig person

I forrige måned hadde Shinzo Abe sittet lenger ved makten enn noen tidligere japansk statsminister. Bare noen dager senere erklærte 65-åringen at han går av på grunn av helseproblemer.

Japansk politikk er i betydelig grad dominert av mektige familier, og Abe er barnebarn av en tidligere statsminister. Men Yoshihide Suga skiller seg ut som sønn av en jordbærbonde.

– At en vanlig person som meg kan forsøke å bli statsminister, er ikke det nettopp det japanske demokratiet? sa Suga på pressekonferansen da han erklærte sitt kandidatur.

Her lovet han å jobbe hardt for å bekjempe koronaviruset, samtidig som regjeringen forsøker å få fart på økonomien igjen.

– For alt i verden må vi unngå den eksplosive spredningen av koronainfeksjoner som vi har sett i USA og Europa, understreket Suga.

(©NTB)