Shinzo Abes høyre hånd kan bli Japans neste leder

71 år gamle Yoshihide Suga er favoritt når Japans regjeringsparti avgjør hvem som skal etterfølge statsminister Shinzo Abe.

STATSMINISTERFAVORITT: Yoshihide Suga. Foto: Bloomberg
Politikk

Suga har tittelen sjefskabinettsekretær og regnes som Abes høyre hånd. Han har sikret seg støtte fra de viktigste fraksjonene i Det liberaldemokratiske partiet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Stø politisk kurs og målrettet kamp mot koronaviruset er Sugas løfter hvis det blir han som overtar som ny partileder og statsminister.

– Jeg vil videreføre statsminister Abes politiske prioriteringer og bringe dem videre, lovet Suga da han erklærte seg som kandidat til vervet.

Tre kandidater

Det liberaldemokratiske partiet ventes mandag å holde avstemningen som avgjør hvem som blir ny partileder.

Siden partiet og koalisjonspartneren Komeito har flertall i nasjonalforsamlingen, er partilederen nærmest garantert å bli valgt til ny statsminister.

I tillegg til Suga har også tidligere forsvarsminister Shigeru Ishiba og partitoppen Fumio Kishida meldt seg på i kampen om ledervervet i det konservative partiet.

Kishida ble tidligere regnet som favoritt til å overta etter Abe. Men strid rundt ulike tiltak mot koronakrisen gjorde at han mistet støtte.

– En vanlig person

I forrige måned hadde Shinzo Abe sittet lenger ved makten enn noen tidligere japansk statsminister. Bare noen dager senere erklærte 65-åringen at han går av på grunn av helseproblemer.

Japansk politikk er i betydelig grad dominert av mektige familier, og Abe er barnebarn av en tidligere statsminister. Men Yoshihide Suga skiller seg ut som sønn av en jordbærbonde.

– At en vanlig person som meg kan forsøke å bli statsminister, er ikke det nettopp det japanske demokratiet? sa Suga på pressekonferansen da han erklærte sitt kandidatur.

Her lovet han å jobbe hardt for å bekjempe koronaviruset, samtidig som regjeringen forsøker å få fart på økonomien igjen.

– For alt i verden må vi unngå den eksplosive spredningen av koronainfeksjoner som vi har sett i USA og Europa, understreket Suga.

(©NTB)

japan
shinzo abe
yoshihide suga
Nyheter
Utenriks
Politikk